AKTUELNO

Albanci ne mogu da uđu u UN dok im Rusija ne da zeleno svetlo, a ona neće to uraditi dok se Srbija ne složi, kažu gosti Novog jutra.

Hašim Tači tvrdi da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, tokom susreta u Parizu, rekao da nisu "ni prijatelji ni neprijatelji". Ovim susretom odmah se i pohvalio fotografijama koje je objavio na svom Tviter nalogu.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučič prokomentarisao je ovaj susret rečima da bez zvaničnog odobrenja i saglasnosti Sribije, Tači ne može ništa da postigne.

- Može Tači da juri Putina, ali neće da dobije podršku za bilo šta osim za ono za šta se Srbija usaglasi - rekao je predesdnik Vučić.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike dnevnog lista “Politika”, za “Novo jutro” kaže da je izjava predsednika Vučića zapravo i najbolja ocena svega što se desilo u Parizu, i susret Tačija i Putina nazvao “kratkim susretom s’ nogu”.

Foto: TvPink Printscreen

- Tači radi svoj posao, a to je da pokušava da lobira i da pridobije Rusiju koju do sada nikada nije uspeo, a i neće. Čak je i Čepurin rekao da Moskva stoji uz Beograd i brani srpske interese. Ne može baš ceo svet da bude protiv nas, imamo i mi neke prijatelje koji nas štite - smatra Bilbija, dodajući da susret Putina i Tačija i, kako kaže, nije loš jer je siguran da je Putin imao mnogo toga da kaže Tačiju što se tiče i kosovske vojske kao i o zajednici srpskih opština.

- Putin je mogao da mu ukaže na put koji vodi ka dogovoru, jer ljudi u Prištini to očigledno ne razumeju, naročito da kada se potpiše neki ugovor on mora da se ispoštuje, jer može da dođe neki izvršitelj poput Putina i da im utera taj dug. Oni se prave da su država, a ne ispunjavaju nikakve obaveze - smatra Bilbija.

Kako naglašava, ne treba nikako zanemariti moć Moskve, jer je ona prisutna gotovo svuda, kako ekonomski tako i politčki. Bilbija kaže i da je Rusija oduvek bila na neki način uključena u rešavanju i kosovskog pitanja i krize na Balkanu.

- Ove slike Putina i Tačija su verovatno najava aktivnijeg uključivanja Rusije u sve ovo. Do sada je uglavnom sve bilo pod pokroviteljstvom Brisela, a sada se očigledno uključuju i svetksi lideri - smatra Bilbija.

Prema njegovim rečima Albanci na sve načine pokušavaju da postignu svoj cilj.

- Oni lobiraju, zastrašuju i sve preduzimaju kako bi pridobili svetske sile - dodaje Bilbija, naglašavajući još jednom kolika je moć Rusije.

- Albanicima je postalo jasno da rešenja bez Moskve nema, jer ovako oni mogu samo da lupaju glavom o zid i da pritiscima na Beograd ne dobijaju mnogo. Oni ne mogu da uđu u UN dok im Rusija ne da zeleno svetlo, a ona neće to uraditi dok se Srbija ne složi. Oni pokušavaju da budu pravna država, ali to neće moći da bude - objašnjava Bilbija.

Kako objašanjava, u Francuskoj sve više jačaju snage koje su na strani međunarodnog prava i koje se zalažu za njihovo poštovanje.

- Možda dolazi vreme kada će oni da još dignu svoj glas i onda će Tači neće moći da sedi ni u predvorju, već će se vratiti tamo gde mu je mesto. Onda će Srbija moći da zauzme svoje mesto među velikim nacijama - objašnjava Bilbija.

Aleksandar Crnomarković, novinar “Informera”, kaže da Srbija svim sredstvima treba da se bori za KiM.

Foto: TvPink Printscreen

- To je naša terotorija. Određeni lobisti su plaćali organizatorima da bi Tači seo blizu Putina. Mnogi te slike Putina i Tačija pokušavaju da zloupotrebe. Divljaštvo koje postoji u Srbiji, ne postoji u svetu. Tamo bilo ko, pa makar i Tači, kada vam na ceremoniji neko priđe, a vi ste predsednik Rusije, normalno je da mu pružite ruku - smatra Crnomarković, naglašavajući da je Tači išao i slikao se sa svim svetkim zvaničnicima kako bi se hvalio.

#Aleksandar Vučić

#Hašim Tači

#Kosovo i Metohija

#Rusija

#Srbija

#Vladimir Putin

'