AKTUELNO

Protokol o saradnji na projektu rekonstrukcije železničke pruge Beograd-Zagreb biće potpisan 5. marta prilikom posete hrvatskog ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića Srbiji, najavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

- Ovo je prvi projekat koji ima za cilj bolje povezivanje Beograda i Zagreba i koji je pokrenut kao rezultat posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj - kaže Mihajlović.

Nakon potpisivanja protokola, objašnjava, sledeći korak je priprema za zajedničko apliciranje kod Evropske unije za obezbeđivanje finansijskih sredstava, najpre za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a kasnije i za izvođenje radova.

Ona je tokom posete Aranđelovcu istakla, da brzo postizanje dogovora sa hrvatskim ministrom Olegom Butkovićem, sa kojim se sastala 12. februara u okviru posete srpske delegacije Zagrebu, pokazuje da dve zemlje mogu da intenziviraju saradnju u oblastima od zajedničkog interesa.

- Bolja infrastrukturna povezanost i uklanjanje nefizičkih barijera nešto je na čemu Srbija radi sa svim svojim susedima jer to doprinosi bržem razvoju celog regiona - napominje ministarka.

Pruga Beograd-Zagreb deo je železničkog Koridora 10, koji je, kaže Mihajlovićeva, važna evropska saobraćajnica i u zajedničkom je interesu obe zemlje, napominje, da ta pruga bude rekonstruisana i da se skrati vreme putovanja, a koje trenutno iznosi oko sedam sati.

Dužina pruge Beograd-Zagreb je 412 kilometara, a vrednost radova na rekonstrukciji i modernizaciji deonica na teritoriji Srbije procenjuje se na oko 250 miliona evra.

Ogledni stan za bezbednosne snage krajem marta

Ministarka je najavila da će krajem marta biti završen ogledni stan za snage bezbednosti, kako bi budući kupci mogli da se uvere u kvalitet stanova koje će kupovati. Odgovarajući na pitanja novinara, Mihajlovićeva je rekla da je juče na sednici Nacionalne komisije dogovoreno da Građevinska direkcija Srbije, koja već gradi stanove u Zemunu, napravi jedan stan da bude ogledni, kako bi svi oni koji kupuju mogli da vide kog kvaliteta će biti stanovi, kakvog rasporeda, stolarije i slično, te da će taj stan biti završen krajem marta.- Sve što je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture trebalo da uradi u vezi s projektom jeftinih stanova za snage bezbednosti, uradilo je, a smatramo i da bi trebalo da se na ovom projektu radi efikasnije. Poseban zakon koji će omogućiti izgradnju stanova za snage bezbednosti je spreman, napravljeni su kriterijumi za izvođače i kako će stanovi izgledati - rekla je Mihajlović. Očekujem, kazala je, da na sledećoj sednici Nacionalna komisija za pripremu predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kojom predsedava predsednica vlade Ana Brnabić, usvoji Nacrt zakona i da on ide dalje u proceduru za usvajanje na vladi, rekla je Mihajlovićeva. Ona je dodala da su gradovi koji učestvuju u projektu poslali sve lokacije kao definitivne, da su na terenu inženjeri CIP-a u Nišu i Vranju, a da će zbog kasetnih bombi u Nišu biti zatraženo od Ministarstva odbrane da se dublje istraži teren. Kazala je da se projekat stanogradnje koji je od naciolnog interesa neće zaustaviti na prvih šest gradova koji su uključeni u projekat, i podsetila da su i drugi gradovi poslali izveštaje o svojim potrebama. - Nadamo se da će se u 2019. nastaviti projekat u najmanje još desetak gradova - rekla je Mihajlovićeva, i dodala da se nije još razgovaralo na komisiji, niti je doneta bilo kakva odluka, da se program jeftine stanogradnje proširi na građane koji nisu pripadnici Vojske Srbije, MUP-a i BIA.

#Beograd

#Pruga

#Zagreb

'