AKTUELNO

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović učestvovaće danas u Budimpešti na trilateralnom sastanku Kina-Mađarska-Srbija posvećenom rekonstrukciji i modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta.

Na sastanku će biti reči o daljim koracima na realizaciji projekta izgradnje brze pruge i pripremnim aktivnostima za otpočinjanje radova, saopštilo je ministarstvo.

Pre trilateralnog sastanka, Mihajlovićeva će se u Budimpešti sastati sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine i komesarom mađarske vlade za bilateralne odnose sa Kinom, Peterom Sijartom, sa kojim će razgovarati o bilateralnoj saradnji dve zemlje uključujući i aktivnosti na realizaciji zajedničkog projekta modernizacije pruge Beograd - Budimpešta.

Foto: Beta

Mihajlović je ranije najavila da će radovi na izgradnji prve deonice brze pruge Beograd - Budimpešta početi u novembru, od Beograda do Stare Pazove.

Sporazumom o zajmu sa kineskom Eksim bankom, koji je nedavno potpisan u Kini, finansiraće se rekonstucija i modernizacija prve deonice brze pruge od Beograda do Budimpešte, Beograd Centar - Stara Pazova i to će biti prva pruga u Srbiji na kojoj će vozovi moći da idu brzinom do 200 km na sat.

Vreme putovanja između glavnih gradova Srbije i Mađarske time će se smanjiti na manje od tri sata.

Pruga od Beograda do Budimpešte gradiće se po evropskim standardima i biće sastavni deo evropskih železničkih saobraćajnica. Preferencijalni zajam koji je danas potpisan vredan je 297,6 miliona dolara.

Na samitu Kina plus 16 zemalja u novembru prošle godine u Rigi, Srbija i Kina su potpisale ugovor o kreditu za radove na pruzi Beograd-Budimpešta.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio. Quid ait Aristoteles reliquique Platonis alumni? Duo Reges: constructio interrete. Hanc quoque Tada je potpisan komercijalni ugovor i Memorandum o razumevanju sa kineskom Eksim bankom kojim je predviđena izgradnja dvokolosečne pruge za brzine do 200 kilometara na sat.

Okvirni ugovor za izgradnju je potpisan sa kineskim konzorcijumom "Ccajna rejlvej internešnl korporejšn" i "Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani".

Domaće firme mogu da učestvuju do maksimalnih 46 odsto u radovima i nabavci robe.

Kinezi će,takođe, raditi u drugu deonicu od Novog Sada do granice sa Mađarskom u dužini od 108 kilometara, a deonici Stara Pazova - Novi Sad će graditi Rusi.

#Kina

#Mađarska

#Sastanak

#Zorana Mihajlović

'