AKTUELNO

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će na zajedničkoj sednici republičke i pokrajinske vlade 6. oktobra biti potpisan Protokol o izradi projektno-tehničke dokumentacije za brze saobraćajnice Novi Sad - Zrenjanin - Borča.

- Nadam se da ćemo se usaglasiti i da ćemo protokol potpisati na zajedničkoj sednici vlade. Kada zajedno rade pokrajinska i republička vlada, onda su rezultati, verujte, sigurnom - rekla je Mihajlovićeva novinarima u Vladi Srbije uoči prve sednice Radne grupe za praćenje realizacije infrastrukturnih projekata u Vojvodini.

Na konferenciji koju je održala sa predsednikom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem navela je da će danas razgovarati o tome koliko se novca ulaže u letnje i zimsko održavanje puteva u Vojvodini, kao i o važnim projektima poput Žeželjevog mosta u Novom Sadu, Fruškogorskog koridora...

Mihajlovićeva je istakla da će se Fruškogorski koridor graditi po sekcijama, podsetivši da je u maju ove godine u Pekingu potpisan memorandum sa kineskom kompanijom "Čajna roud end bridž korporejšen" (CRBC) o gradnji te saobraćajnice.

Foto: Tanjug

- Pripremljena je projektno-tehnička dokumentacija i tu nema problema - dodala je Mihajlovićeva i naglasila da se uporedo razgovara sa pokrajinskom vladom i kineskom kompanijom o uslovima i izvorima finansiranja te važne saobraćajnice.

- Očekujem da do kraja godine, nakon potpisivanja komercijalnog ugovora sa CRBC za Koridor 11 (za deonicu Preljna - Požega), dogovorimo okvire finansiranja i za Fruškogorski koridor - rekla je Mihajlovićeva.

Mirović je potvrdio da će na Radnoj grupi razmotriti stanje u realizaciji zajedničkih projekata, a među njima su i oni koji su finansijski manje vredni, a znače život za građena u lokalnim sredinama.

Ukazujući da Vojvodina ima problema sa pijaćom vodom, Mirović je najavio da će razgovarati i o izgradnji postrojenja za pitku vodu u onim lokalnim sredinama koje do sada nisu imale kvalitetna postrojenja.

- Nadležna ministarstva i Vlada Srbije uz našu pomoć preduzimaju mere na početku izgradnje postrojenja u Kikindi, Vršcu, Vrbasu i u drugim mestima. Pripremamo odgovoarajuće projekte kada je reč o zaštiti životne sredine, rekonstrukciju putnih pravaca... - rekao je Mirović.

Predsednik vojvođanske vlade naglasio je da su značajna sredstva uložena i u rekonstrukciju lokalne putne mreže, te da se zajedno sa ministarstvima i javnim preduzećima radi na pripremi projekata u rekonstrukciji drzavnih puteva prvog i drugog reda.

Foto: Tanjug

Najavio je da će biti reči i o Grebenskom putu na Fruškoj gori, navodeći da je to pravac dužine 47 kilometara, koji se proteže od Inđije do Šida.

- Mogu da kažem da sam zadovoljan saradnjom. Naša politika u Vojvodini je politika okupljanja oko projekata, sukobi su iza nas, bili su deo ranijeg odnosa, nacionalne i regionalne vlade, i to treba da ode u istoriju jer nije donosilo rezultate - podsetio je Mirović.

Kako je rekao, besciljne svađe i rasprave nisu mogle da odgovore na potrebe ljudi, a danas se, kaže, ulazi u velike stvari.

Govoreći o protokolu koji treba da bude potpisan, a koji se odnosi na brze saobraćajnice od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Borče, Mirović je naveo da je svestan da to ne može da se desi preko noći. Čeka se, kaže, završetak Koridora 10 i deo Koridora 11, ali je važno da Vojvodina bude spremna sa dva velika projekta.

#Put

#Vojvodina

#Zorana Mihajlović

'