AKTUELNO

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, danas se u Vrnjačkoj Banji sastao sa Anđelom Lazarević koja je u Francuskoj proglašena za studenta decenije.

Anđela je poreklom sa Kosova i Metohije, a rođena je 2003. godine u Kraljevu gde su joj roditelji izbegli iz Peći. Sa šest godina odselila je u Francusku, gde je završila osnovnu i srednju školu. Za samo dve kalendarske godine uspela je da položi ispite sa šest godina Medicinskog fakulteta u Nansiju gde trenutno obavlja praksu na klinici za kardiovaskularne bolesti.

Foto: Privatna arhiva

Uz asistenciju profesora već je obavila tri operacije na srcu i najmlađi je lekar u Francuskoj koji je radio operacije ovog tipa.

Pored medicine, Anđela paralelno studira i hemiju i fiziku, gde je na drugoj godini studija. Zbog svojih neverovatnih uspeha dobila je ponude za stipendije iz brojnih svetskih klinika, a prihvatila je ponudu iz Švajcarske da od sledeće godine specijalizira kardiovaskularnu hirurgiju u Lozani. Ipak, želja joj je da se jednog dana vrati u Srbiju i znanjem stečenim u svetu pomogne svojoj zemlji.

Foto: Privatna arhiva

Ona se posebno zahvalila ministru Milićeviću koji je prvi je zvaničnik iz naše zemlje koji je razgovarao s njom i ponudio joj pomoć matične države.

- Srbija Anđelu čeka raširenih ruku i uvek je dobrodošla u svoju zemlju, čim završi obaveze koje u svetu ima zbog stipendija koje je dobila – rekao je ministar Milićević.

Ministar je naglasio da su mladi poput Anđele najvažniji resurs koji Srbija ima, kao i da su oni najbolji ambasadori naše zemlje na univerzitetima širom sveta na kojima studiraju. 

Foto: Privatna arhiva

On je preneo strateško opredelenje predsednika Republike Aleksandra Vučića i Vlade Srbije da država učini sve kako bi se što više naših sunarodnika koji žive u rasejanju vratilo u maticu, gde će moći da ostvare siguran i stabilan život za sebe i svoje porodice.