AKTUELNO

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević danas je, povodom praznika Dana žena, posetio Željku Petrović koja se sa porodicom, posle 10 godina rada u dijaspori, vratila u Srbiju.

Željka, koja je diplomirala kineski, uz koji perfektno govori još tri svetska jezika, sa mužem Mirkom koji je inženjer elektrotehnike, šest godina je živela i radila u Minhenu, odakle su se odselili u Dalas. Posle četiri godine rada i života u Sjedinjenim Američkim Državama doneli su odluku da se sa dvoje dece, sinom od šest i ćerkom od tri godine, trajno vrate u svoju otadžbinu.

Foto: Duško Vukajlović

-I u Nemačkoj i u SAD imali smo dobro plaćene poslove i karijeru u usponu. Međutim, presudila je ljubav prema porodici i svojoj zemlji. Nismo mogli da dozvolimo da nam deca odrastaju u sistemu koji nema ovu našu balkansku dušu. Želeli smo da odrastaju na našim moralnim i duhovnim vrednostima, da uče svoj srpski jezik i ćirilicu, iako su već u vrtiću u SAD odlično govorili engleski. Prelomili smo i nismo se pokajali. Deca su srećna u Beogradu, brzo su našla nove drugare u obdaništu – kaže Željka.

Foto: Duško Vukajlović

Bračni par Petrović samo je jedan od više od 21.000 državljana Srbije koji su se tokom prošle godine vratili u maticu iz dijaspore. Petrovići kažu da se vratilo nekoliko njihovih poznanika i prijatelja, a da još mnogi najavljuju povratak jer se, kako kaže, u Srbiji danas ipak mnogo bolje živi nego pre 10 godina kad su oni otišli iz zemlje. Ipak, navode da i dalje postoje neke, pre svega birokratske, prepreke za povratnike.

Ministar Milićević zahvalio je Petrovićima na patriotskoj odluci da se vrate u svoju zemlju i u njoj odgajaju decu. Istakao je da će država učiniti sve kako bi maksimalno olakšala povratak svima koji to žele, posebno kada je u pitanju rešavanje proceduralnih i administrativnih prepreka. Podsetio je da se naša zemlja ubrzano gradi i ekonomski razvija, a da nam je upravo za taj razvoj potreban svaki naš stručnjak, ali i običan radnik, koji trenutno radi i živi negde u inostranstvu. Posla u Srbiji danas ima za sve koji žele, a uz nesporni rast ekonomije iz meseca u mesec će da rastu i plate u našoj zemlji, naglasio je ministar.

Autor: D. S.