AKTUELNO

U Srbiji je mart nacionalni mesec borbe protiv kancera. Tokom marta ulaže se poseban napor na jačanju svesti građana o značaju preventivnih pregleda, kako bi se smanjila sumorna statistika prema kojoj u Srbiji svake godine od kancera oboli oko 40.000 ljudi. Naročito strašno zvuči da svaki drugi izgubi bitku.

Kada je reč o preventivnim aktivnostima u Srbiji se, pored nacionalnih programa za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, sve više govori i o značaju onkogenetike, kaže doktor Aleksandar Antović.

“Onkogenetika je relativno mlada grana medicine, kojoj je cilj da se bolest zaustavi u nastanku i to testiranjem genetskih rizika za nastanak raka. Najpoznatiji slučaj u svetu je holivudska glumica Anđelina Džoli, kojoj je testiranjem genetskih predispozicija ustanovljen rizik za nastanak raka dojke, nakon čega je glumica odstranila dojke i smanjila rizik. Takvo testiranje dostupno je i kod nas, i to je za rak dojke BRCA testiranje. BRCA gen za rak dojke u određenim varijantama daje rizik od 80% da žena ili muškarac razviju ovu vrstu tumora. Sve preko 50% je veliki rizik i zahteva reakciju nadležnog lekara bilo da primenjuje preventivne mere koje smanjuju mogućnost nastanka tumora ili omogućava da se tumor otkrije u ranoj fazi, što može da spasi život pacijentu”, objašnjava dr Antović.

Prema njegovim rečima, do sada se pokazalo da su tumori genetska bolest, zbog čega i smatra da je budućnost lečenja u personalizovanom pristupu.

“Svaki tumor je različit. Razlikuju se tumori kod različitih pacijenata, ali su moguće i različite mutacije kod istog pacijenta. Zato je važan personalizovani pristup terapiji, jer pomaže da se odredi ciljana terapija za konkretnu mutaciju koja se nalazi u tumoru. U nekim slučajevima rešenje je i tumorska vakcina. Prvo se ispituje ceo genom tumora, sve mutacije i za svaku se pravi mali protein koji će se vezati za tu mutaciju, kako bi imuni sistem napadao konkretnu tumorsku ćeliju”, rekao je doktor Antović.

Istraživanja sprovedena u Srbiji pokazala su da su muškarci najčešće obolevali od raka pluća, kolona, rektuma i prostate, dok je kod žena maligni proces najčešće lokalizovan na dojci, plućima, kolonu, rektumu i grliću materice.