AKTUELNO

Najvažniji faktor rizika za srčani udar jeste neregulisana hipertenzija, istakao je za NOVO JUTRO TV PINK prof. dr Dragan Simić, kardiolog.

Dr Simić je rekao da srčani udar može da se desi svakome, ali dodaje da veće šanse ima svakako onaj ko je već imao konorarnu bolest kao i problem sa krvnim sudovima.

“Osobe koje imaju dijabetes, veći bodi mas indeks… Najvažniji faktor rizika za srčani udar jeste neregulisana hipertenzija. To su osobe koje imaju velike masnoće i fizički su neaktivne”, rekao je dr Simić.

Kako kaže, vrlo su u specifičnoj situciji građevinski radnici koji rade na otvorenom i moraju da trpe visoke temperature u teškim uslovima.

Dr Raičević je rekao da kada su u pitanju srčani udari, primećuju se dva pika u toku godine.

Foto: TV Pink Printscreen

“Zimski, kada su slave i kada prestajemo da vodimo računa, kao i letnji pik. Ista je stvar za moždani kao i za srčani udar. Pre svega je bitno kontrolisati hipertenziju. Moramo više da vodimo računa i da vodimo računa o bolestima koje već imamo, a onda i da se prilagodimo spoljnoj temperature, kao i da prilagodimo fizičke aktivnosti našim mogućnostima”, rekao je dr Raičević.

Kako kaže, vidi se negativan pomak za pojavu moždanih udara kod mlađih osoba, i to zbog zloupotrebe energetskih pića i psihoaktivnih supstanci.

“Imamo takođe i pomak kod produženog postojanja problema u koagulaciji kod post kovid pacijenata. Neurologija je napravila registar za kovid infekcije. Imamo ozbiljan broj gde vidimo da je trećina ljudi u prilikom kovid infekcije imala neurološki poremećaj”, rekao je dr Raičević.

Autor:

#Zdravlje

#srčani udar