AKTUELNO

U interesu celog sveta jeste da imaju vakcinu, tako da je logično i prirodno da se i ruska vakcina nađe na meniju, rekla je za NOVO JUTRO TV PINK glavna i odgovorna urednica srpske redakcije Sputnjik Ljubinka Milinčić.

Milinčić je rekla da je stiglo prvo javno priznanje od strane EU za rusku vakcinu.

Dodaje da je interes celog sveta i zemljana da imaju vakcinu, i dodaje da je prirodno da i Ruska vakcina bude na meniju.

“EU toliko dugo ispituje da li je ruska vakcina adekvatna, manje je vremena nju Rusija pravila nego što je oni testiraju”, rekla je Milinčić.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku, rekla je da Srbija ni ranije nije uvodila sankcije Rusiji po savetu Brisela.

Foto: TV Pink Printscreen

“Ne možete da uvodite sankcije, a da onda očekujete podršku Rusije po pitanju Kosova Metohije, takođe i oko gasa. Mi imamo obavezu kao zemlja kandidat da se usaglašavamo sa njihovom spoljnom politikom, ali evropska perspektiva sada zvuči vrlo elastično...”, rekla je Grubješić.

Dodaje da odugovlačenje ulaska ruske vakcine na Evropsko tržište govori samo o vakcionarskoj politici.

Direktor izdavačke kuće “Filip Višnjić” Dejan Mastilović, kaže da je sada jasno da je vakcina dobila i političku i geopolitičku dimenziju.

Grubješić je rekla da uskoro iz Kovaks programa treba da stigne celih 60 hiljada vakcina.

Foto: TV Pink Printscreen

“Za Zapadni Balkan je opredeljno 650 hiljada ljudi, što je nedovoljno, zato je na vreme bilo bitno da se nabave vakcine, kao što je Srbija i radila”, rekla je Grubješić.

Milinčić je rekla da EU u svojim zemljama već neko vreme pravi teorije o Rusiji kao o zločncu.

“Ako nešto dobro urade, sada treba naći način da se to predstavi na drugi način jer će građani da se pitaju kako je to moguće. Oni sada moraju da menjaju sliku o Rusiji, a takođe i o Srbiji”, rekla je Milinčić.

Kako kaže, svi koji su se vakcinisali, poneli su dobru sliku iz Srbije, a to će se, kako kaže, dogoditi i sa Rusijom.

#Rusija

#Srbija

#vakcine