AKTUELNO

Srbija svoja prijateljstva treba da održava i nadograđuje sa istorijskim prijateljima, to je logično, rekao je za Novo jutro TV Pink, analitičar Stevica Deđanski.

Komentarišući posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, Deđanski je rekao da je skoro siguran da će se više strateški važnih stvari za državu realizovati tokom nje.

- Francuska je jedna od najvažnijih zemalja Evropske unije, kako vojno, tako i ekonomski. Makron je zaista jedan od poslednjih lidera, i više puta smo pričali da spoljnopolitički put Srbije mora da se zasniva na nekoliko strana. Kao što imamo prijatelje na istoku, od Rusije, Kine, Emirata, moramo da tražimo put i na zapadu - rekao je Deđanski.

Kako kaže, skroz je logično da taj put tražimo sa istorijskim prijateljima. Dodaje da saradnje može biti sa svima, ali da prijateljstvo i razumevanje možemo da izgradimo samo sa istorijskim prijateljima, kao što su SAD i Francuska.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo bi trebalo da bude epilog višegodišnjeg ulaganja u građenje ekonomskih i prijateljskih odnosa - rekao je Deđanski.

Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost, rekao je da je pored toga važna i energetska dimenzija, koja nam sledi, kao što su dekarbonizacija, e mobilnost, modularne elektrane, reaktori...

- Ako nije sada u ovom trenutku goruća tema, ali ko gleda u budućnost zna da će veštačka inteligencija biti nešto ultra aktuelno bez čega se neće moći - rekao je Todorov.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, Francuska je u EU, pripada krugu najmoćnijih zemalja, to je druga ekonomija u Evropi i druga namenska industrija. Dodaje da je to zemlja sa kojom treba tražiti tačke spajanja.

- Jedna od njih je isporuka "Rafala" koja je najznačajnija, ali nije manje značajan ni metro, niti aerodrom - rekao je Todorov.

Deđanski je dodao da Srbija ima emociju prema Rusiji i u Evropi prema Francuskoj.

Autor: