AKTUELNO

Hapšenje kriminalne grupe koja je osumnjičena za najjezivije zločine u Srbiji - otmice, ubistva i mučenja, na čelu sa Veljkom Belivukom, poznatijim kao Velja Nevolja, ponovo je pokrenulo pitanje aplikacije "Sky" (Skaj) preko koje komuniciraju kriminalci.

Dr Saša Živanović, nekadašnji načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal, objašnjava da se aplikacija „Skaj“ ne može instalirati u svaki telefon, već samo na određene iPhone ili Motorola telefone.

„Skaj“, inače, pruža maksimalnu privatnost i bezbednost svojim korisnicima - ima enkripciju toliko jaku da čak i proizvođači tvrde da ne mogu da dekriptuju poruke. Upravo zbog toga omiljena je među kriminalcima iz celog sveta, pa i Srbije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić, MUP, Pixabay

Živanović kaže da internet pruža neograničen broj mogućnosti, a da su kriminalci našli način da ga zloupotrebe. Kada je reč o aplikaciji „Skaj“ ona je postala atraktivna u kriminalnim grupama, a neki su čak nudili odromne nagrade za one koji uspeju da je „hakuju“. I proizvođač aplikacije nudio je 5 miliona dolara onima koji uspeju da je „razbiju“.

Preteča ovoj aplikaciji bila je tzv. „tehnika mrtvih slova“ – mejl sa određenim sadržajem se otkuca, ali se ne pošalje već se sačuva kao nacrt (draft). Onaj ko treba da pročita poruku u mejlu se uloguje na nalog, pročita poruku u draftu, a onda je obriše.

Foto: Tv Vesti

Jedna od preteča „Skaju“ je bila i aplikacija slična ovoj, a koju je Evropol uspeo da „razbije“ i otkrije vrhove kriminalnih grupa.

Kompanija koja je vlasnik „Skaj“ aplikacije ponudila je u saopštenju pomoć svetskim policijama u potrazi za kriminalcima, a analizom je otkriveno da je dosta korisnika ove aplikacije locirano u gradovima koji su poznati kao tranzitni za distribuciju narkotika. Na osnovu ovog podatka se jasno zaključuje da je uglavnom koriste kriminalci.

Foto: Pixabay.com

Podaci koji se razmenjuju putem ove aplikacije ne pohranjuju se u server, objašnjava Živanović, već u sam uređaj.

- Ranije je korišćen i tzv. dark web, mada se on i danas koristi, a on funkcioniše drugačije od standardnog interneta. Zato su svetske policije počele prikrivene istrage u sajber prostoru – kaže Živanović za TV Vesti.

Kriminalci su, u tehnološkom smislu, uvek korak ispred policije, zaključuje Živanović.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794 Supernova - 011 SBB - 023 EON - 023 Total TV - 037 Orion - 603 Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!

#TV Vesti