AKTUELNO

Skoro mesec i po dana je prošlo od hapšenja Veljka Belivuka poznatijeg kao Velja Nevolja i članova njegove kriminalne grupe.

U međuvremenu, tabloidi i dalje spekulišu o zlodelima te grupe, dok sa zvaničnim dokazima protiv osumnjičenih, javnost nije upoznata.

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić rekao je da je nakon hapšenja u pitanju bila velika akcija.

Nakon višemesečnog zajedničkog rada Tužilaštva za organizovani kriminal, više organizacionih jedinica MUP-a i BIA u toku noći realizovana je akcija usmerena ka očuvanju bezbednosti Srbije i rasvetljavanje najtežih krivičnih dela protiv života i tela sa elementima organizovanog kriminala - kazao je on.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović, Tanjug/Rade Prelić

Od ove izjave tužioca Mladena Nenadića, kada je uhapšeno 16 osoba, među kojima je i Veljko Belivuk, prošlo je 40 dana. Od tada su Belivuk i njegova ekipa su u pritvoru.

Tužilac ima 6 meseci da podigne optužnicu protiv njih. Međutim, javnost još ne zna kojih dokaza ima, osim fotografija koje su prikazane.

Tela koja bi bila ključni dokaz, zvanično, još nisu pronađena.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Advokat Predrag Savić kaže da značajnu ulogu imaju veštaci sudske medicine.

Ako se pronađu ostaci tela, značajnu ulogu i veštaci digitalne struke, ako su fotografije, veštačenje telefona, kretanja, znači veštaci forenzičari će morati da daju svoju reč - napominje on.

Od hapšenja u javnosti su se pojavljivala samo imena Veljko Belivuk i Marko Miljković. Sa njima je u pritvoru još 20 osoba koje se dovode u vezu sa tom kriminalnom grupom.

Znamo da se u tom slučaju podižu jedinstvene optužnice na kojima se nalaze više desetina osoba. Ovde znamo da je uhapšena jedan veći broj osumnjičenih i o njihovom učešću u kriminalnim delima znaćemo više kad se završi istraga -- kazao je Savić.

Grupa je uhapšena u akciji kodnog imena "Otimač" i tereti za niz teških krivičnih dela – otmice, ubistva, mučenja, trgovina drogom, iznude i svakog dana u tabloidima se pojavljuju novi monstruozni detalji njihovih zločina.

Foto: TV Pink Printscreen/Tanjug/Rade Prelić

Moglo bi se zaključiti da oni imaju kvalitetne dokaze i za ovu fazu dovoljno dokaza, međutim i odbrana ima pravo da prikuplja dokaze i da ospore sve te dokaze, da angažuje čak i stručne savetnike - ocenjuje on.

Spisak ispitanih tokom istrage sve je duži. Među njima su i pojedini sadašnji ili bivši visoki funkcioneri. Krivičnim delima Belivukove grupe bavili su se uglavnom tabloidi.

Mediji navode da je Žandarmerija i dalje ispred vikendice u Ritopeku, koju je koristio Veljin klan. Tamo je prilikom hapšenja članova grupe pronađeno oko 60 hiljada evra. Javnost spekuliše da li je to srazmerna količina novca u odnosu na to što im se stavlja na teret.

Ipak osim novca, pronađeni su i svežnjevi ključeva za koje se sumnja da otvaraju sefove sa novcem u nekoliko štek vikendica u Srbiji.