AKTUELNO

Nikada se nije skupio toliki broj ljudi, najhrabrijih i najčestitijih koji su za jedan ideal slobode kao tog 9.marta 1991. godine, rekao je predsednik SPO Vuk Drašković.

U decembru 1990, Socijalistička partija Srbije (SPS) Slobodana Miloševića ubedljivo je pobedila na prvim višestranačkim izborima u Srbiji.

Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića, organizacija osnovana u martu 1990, bio je druga po snazi partija u parlamentu, ali sa deset puta manje mandata od SPS - 19.

Motivacija za proteste je bila tu, medijski izveštaji govore o stotinu hiljada demonstranata na ulicama Beograda i desetak hiljada policajaca, vodenim topovima, konjici.

Drašković ističe da se svakog 9. marta seti, čak i kada nije taj datum.

Foto: Tv Vesti

- Onog trenutka kada sam sa balkona Narodnog pozorišta uzviknuo „juriš“, mislim da sam tim pokličom spasio mnoge živote sa svih strana – rekao je Drašković.

Kako kaže, 9.mart je dan za ponos ali i za bolno sećanje.

- Nikada se nije skupio toliki broj ljudi, najhrabrijih i najčestitijih koji su za jedan ideal slobode da Srbija krene onim putem kojim su posle pada Berlinskog zida krenule države jugoistočne Evrope – rekao je Drašković.

Prema njegovim rečima, imali smo tada propagandni Černobilj, dodaje da su milione i milione ljudi rastavljali od razuma i punili osećanjima koja nisu bila njihova.

Foto: Tv Vesti

- Režim je na oko 100 hiljada golorukih demonstranata krenuo, jedno dva meseca su svi mediji u Srbiji doživeli svoje proleće i prodisali su slobodnije - rekao je Drašković.

Kako kaže, ciljeci su bili razni, ali dodaje da je ostvareno najviše što je moglo tog dana.

- Smatrali smo da će oslobađanje medija da stiša stanje u zemlji i da ugasi rat koji je buktao. Nismo bili u pravu, ali toga dana nismo ni mogli postići više – rekao je Drašković.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, Orion - 603, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Vuk Drašković