AKTUELNO

Od demonstracija 9. marta 1991, prvog masovnog protesta protiv Slobodana Miloševića, prošlo je 30 godina.

Učesnici velikih devetomartovskih demonstracija 1991. u Beogradu upisali su se u trajne i najsvetlije stranice istorije savremene Srbije, izjavio je lider SPO Vuk Drašković koji je predvodio te demonstracije.

- Pobuna protiv tadašnjeg režima komunističkog jednoumlja, terora i propagandnog trovanja srpskog naroda mržnjom prema drugim narodima u Jugoslaviji i demokratskim državama Zapada, koja je pokrenuta 9. marta 1991, trajala je narednih skoro deset godina - naveo je Drašković.

Foto: Tanjug

Devetomartovski protest u Beogradu je organizovao i predvodio Srpski pokret obnove Vuka Draškovića, tada najjača opoziciona stranka, koja je zagovarala promenu sistema, i pozivala se na demokratizaciju i nacionalnu obnovu države.

Protest su obeležili sukobi policije i demonstranata u kojima je povređeno 114 osoba - 58 policajaca i 86 građana, a uhapšeno je 158 ljudi.

U sukobima koji su se sa Trga republike gde je skup održavan proširili na nekoliko ulica u centru Beograda, život su izgubile dve osobe, učesnik protesta, maturant Branimir Milinović (18) i policajac Nedeljko Kosović (54).

Glavni zahtev protesta bila je smena tadašnjeg generalnog direktora Javnog servisa Dušana Mitevića i još četvorice urednika zbog uvredljivih komentara na račun opozicije.

Žrtve devetomartovskih protesta

Kosović koji je poginuo oko 15.30 časova u Masarikovoj ulici kod "Beograđanke". Bežeći od demonstranata, policajac je pokušao da preskoči zid terase ali je pao sa visine od pet metara udarivši glavom o trotoar. Milinović je smrtno ranjen kada je grupa policajaca negde u visini Ulice admirala Geprata, u Ulici kneza Miloša otvorila vatru prema demonstrantima.

Demonstracije su bile zabranjene, pa je policija od ranog jutra blokirala prilaze Beogradu u nameri da spreči dolazak pristalica opozicije iz unutrašnjosti zemlje. Uprkos tome u centru Beograda okupilo se, prema procenama iz više izvora, oko 100.000 građana.

Oko podneva policija je pokušala da razbije demonstracije, a pred naletom policije, lideri opozicije i deo njihovih najbližih pristalica sklonili su se u Narodno pozorište - vrata im je otvorila tadašnja upravnica, dramski pisac Vida Ognjenović.

Na batinanje demonstranata, lider SPO Vuk Drašković je sa balkona pozorišta pozvao na "juriš" posle čega su počeli okršaji. Policija je u nameri da razbije demonstracije upotrebila suzavac, vodene topove i gumene metke, a u akciju je bila ukljucena i konjica.

Foto: Tanjug

Hapšenje lidera SPO

Predsednik SPO uhapšen je kasno poslepodne istog dana. To je bilo je okidač za nemire koji su pokrenuti u Studentskom gradu na Novom Beogradu, 10. marta, odakle je masa krenula put Terazija. Policija je studente dočekala na Brankovom mostu, ponovo su upotrebljeni suzavac i palice, a pošto su oni posedali na asfalt, akcija policije je ubrzo prekinuta.

Protesti su nastavljeni na Terazijama sve do 14. marta, kada su Drašković i svi uhapšeni oslobođeni, a Skupština Srbije usvojila ostavke direktora Javnog servisa Mitevića i dotadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Radmila Bogdanovića.

Te večeri, 09. marta 1991. oko 20 časova, na ulice Beograda izašla je i vojska, na osnovu odluke Predsedništva tadašnje SFRJ.

#9. mart