AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se obratio uživo iz Brisela, a tom prilikom odgovarao je i na pitanja novinara. Vučić je najavio i projekat koji će drastično promeniti Srbiju.

Vučić je istakao i da ne očekuje da će sastanak posvećen nastavaku dijaloga između Beograda i Prištine biti lak i lep ni za jednu stranu, ali da su razgovori jedino rešenje. Na pitanje novinara da li očekuje da Aljbin Kurti, ukoliko se pojavi na tom sastanku u maju, bude kooperativan, Vučić je rekao da ne treba previše očekivati od jednog sastanka, ali da je dobro da sastanci postoje i da se razgovara, jer tako mogu da se umire tenzije.

Foto: TV Vesti

Naš posao je da garantujemo bezbendost za naše ljude i da vidimo šta možemo da učinimo za njih i zbog toga smo motivisani da dolazimo u Brisel. A, da li će biti lako? Niko ne očekuje da bude lako, niti će nama niti, će njima da bude lako i lepo. Ipak, bolje da razgovramo, uvek morate da razgovrate jer je to jedino rešnje - naveo je Vučić.

Vučić je poručio da, ako neko misli da u razgovorima i pregovorima nije rešenje odnosno da je rešenje u nečem drugom, da se sa tom politkom nikada neće saglasiti.

Sumirajući dvodnevnu posetu Briselu, Vučić je rekao da je imao mnogo važnih sastanaka sa evropskim zvaničnicima, u kojima su ključne teme bile evropske integracije Srbije, vladavina prava, kao i usaglašavanje spoljne politike sa Unijom.

Pre svega, evropske integracije Srbije i sve što ide uz to, a to je na prvom mestu dijalog Beograda I Prištine, koji se nastavlja 11. maja - rekao je Vučić novinarima. Kako je rekao, važno je da vidimo kakvi će biti zahtevi Albanaca, dok mi, ističe, nemamo nikakav zahtev osim da bude ispunjeno sve što je potpisano i dogovoreno.
Dolazimo u dobroj veri i verujem da ćemo naići na otvorena vrata i da ćemo moći da razgovaramo o važnim rešenjima, pre svega očuvanje mira i stabilnosti, a zatim i kompromismin rešenjima za dugotrajan mir na Balkanu - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Razgovaralo se, kaže, i o vladavini prava, na čemu je Srbija, dodaje, počela ubrzano da radi u poslednjih nekoliko meseci.

Verujem u dobre rezultate i mislim da taj napredak primećuju i u Evropskoj komisiji. Videćemo šta će reći kroz izveštaj, ali verujem da će trud i angažman biti nagrađen od Evropske komisije, već na kraju juna kada bude međuvladina konferencija - rekao je Vučić i izrazio uverenje da Srbija može u jednom potezu da otvori čitav klaster do kraja godine, pa i dva, ali je primetio da je za to je potreban veoma posvećen rad sa naše strane.

Posebna politička tema, naveo je, bila je naše prihvatanje ili sjedinjavanje sa deklaracijama EU, što je sada na nivou nešto više od 52 odsto.

Izgradnja brze pruge od Beograda do Niša i dalje do granice sa Severnom Makedonijom potpuno će promeniti Srbiju, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da u godinama koje dolaze naša zemlja više neće biti ista, neće biti zemlja iz koje se nekada odlazilo.

Verujem u evropski put Srbije, verujem da možemo mnogo toga da postignemo sa EU, a da li će biti sve potaman, pa neće... - rekao je Vučić uveren da 99 odsto građana Srbije, koji vole svoju zemlju zbog ovakvih vesti, mogu danas da budu radosni.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je ta podrška došla kao pokušaj da EU uradi nešto za Srbiju, odnosno da preuzmu proaktivnu ulogu, Vučić kaže da šta god da je u pitanju, on je srećan.

Ne znam da li razumete šta znači kada dobijete na poklon 700 miliona evra? - rekao je predsednik i dodao da je Srbija do sada dobijala novac od EU iz raznih fondova, ali je to bio novac koji se, kako je kazao, ne vidi. Vučić je ponovio da mu sledi još važna večera i da mu je ceo dan bio veoma naporan, ali da je srećan.

Foto: TV Vesti

Bio sam toliko srećan, bio sam uzbuđen da sam samo merio kilometre i razmišljao o parama, uključićemo tu i Svetsku banku i IBRD, da bude brže, da sve proceduralno bude rešeno - rekao je Vučić.

Ta pruga i putevi koje ćemo graditi na jugu Srbije biće od velikog značaja za Toplicu, posebno Blace i Prokuplje, kao i centralni deo Srbije kome će se praktično približiti Beč za samo nekoliko sati. Od Beograda do Beča će se putovati pet sati, a od Jagodine do Beča šest sati.

Foto: TV Pink Printscreen

Ove, kako je kazao Vučić, fantastične vesti dodatno nas uče kako da se odnosimo prema vazduhu i onome što zovu "zelena agenda". U svemu tome vozovi su veoma važni i zato i EU ulaže veliki novac u gradnju pruga.

Sa brzom prukom preko koridora 10 imaćemo fenomenalnu i fantastičnu konekciju sa svim evropskim zemljama do Istanbula - rekao je Vučić i podsetio da se uskoro kreće u pregovore o modernizaciji pruge prema Crnoj Gori.

Foto: TV Pink Printscreen

O ovome smo, ističe, sanjali 70 godina i nismo verovali da će biti realizovano.

Govoreći o atmosferi tokom današnjih razgovora, Vučić je rekao da je video "njihovu veću zainteresovanost, ali i da su, dodao je, osetili i oni s naše strane promenu.

Kao da smo želeli da sagledamo sve što možemo da uradimo da bismo išli brže napred - rekao je Vučić i dodao da za neke deonice pruge već postoje planovi i projekti, a da na nekima tek treba da se radi.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Aleksandar Vucič izjavio je večeras da projekat rekonstrukcije i izgradnji pruge Beograd - Niš i dalje do Preševa drastično menja sve u zemlji, da će to biti nada i šansa, ali i podstrek za ubrzan razvoj i po drugim pitanjima. Kako je rekao, nije se nadao da će to moći na takav način da dogovori u Briselu.

Pregovarali smo sa više njih o infrastrukturnim projektima, jer Srbija to može sebi da priušti. Dugo smo razgovarali i dobili smo aproksimativnu cenu od Kineza za prugu Beograd - Niš od 200 km. Evropljani su rekli da mogu da daju bolju ponudu i dobili smo neverovatnu cenu, i zato sam rekao da će to drastično da menja sve u zemlji - rekao je Vučić. On je precizirao da će, prema izabranoj varijanti, Srbiju to da košta maksimalnih 1,2 milijarde, jer će oko 35 do 50 odsto biti poklon pare od EU.
Preko 600 miliona besplatnog novca, čak i da je varijanta sa 35 odsto, za fantastičan projekat koji nas povezuje sa Skopljem, Solunom, Atinom - rekao je Vučić.

To, kako kaže, znači mnogo za putnički saobraćaj, teretni saobraćaj, koji će se ubrzati, a to znači i mnogo više novca. Kada je reč o železnici, naveo je da će se raditi kompletna pruga od Niša do Preševa, što je teško, posebno u Grdeličkoj klisuri.

Verujem da će se Beograd - Skoplje, sa svim stanicama, putovati 3.15 sati vozom. Avionom ne možete da stignete brže. To su neverovatne promene - konstatovao je Vučić.

Precizirao je da se razgovaralo o pet varijanti, a Srbija je prihvatila varijantu 4, gde je cena 1,766 mlrd evra do Niša, uz bar 600 miliona manje, jer će toliko dati EU.

Za 4,5 godine Srbija će imati to. Ja sam presrećan, 'superhepi', jer nikad mi se ništa slično nije desilo u Briselu. Ovo je velika nada, šansa za nas i podstrek za ubrzan rad i na svim drugim temama - rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da su Ursula Fon der Lajen i Žozep Borel pozvani da krajem avgusta ili početkom septembra dođu na otvaranje radova na izgradnji autoputa Niš - Pločnik, važnog za razvoj Toplice.