AKTUELNO

Mi smo narod koji je sebi stvorio šansu, jer smo preživeli kritične politčke trenutke, smatra Željko Cvijanović, glavni urednik „Novog standarda“.

Cvijanović je gostujući u emisiji Pravac koja se emituje na kanalu Pink3 komentarsiao stanje u Makedoniji u odnosu sa Albancima, ali i trenutnu poziciju Srbije u reginou i njenom značaju za ceo Balkan.

- Kada pogeldate Balkan, vidite da smo mi trenuntno najstabilnij. Kruži priča da Srbija ukolikp ove godine ne promeni vlast proći će kroz strašan period. Medđutim ovo je prvi put da posle 25 godina mi dobijemo priliku da se vratimo na scenu uzdignute glave – rekao je on dodajući da je do sada bilo mngo pokušaja destabilizaciji Srbije, a po njemu dva su glavna.

Foto: TvPink Printscreen

- Prvo je paljenje Makedonije, a drugo su predsenički izbori i mogućnost da se na njima suštinski, iz pozicije nekih zapadnih centara, ne bira srpski predsednik već cilj da se on kontroliše – smatra Cvijanović, dodajući da je za kompletno paljenje regiona je nepohnoda kompletna destabilizacija Srbije koja, prema njegovim rečima, ima sve bolju poziciju u svetu.

- Mi smo narod koji je sebi stvorio šansu, tome su pomogle svetske okolnosti, ali najviše mi sami jer smo preživeli kritične politčke trenutke. To je razlika između Albanaca i Srba. Oni svoje šanse nisu iskoristili ne samo kao rukovodstvo, već i kao narod. Imali su šanse na Kosovu i u Makedoniji. Oni nisu stabilizirajući fakotr, već faktor paljenja – istakao je on dodajući da je sada Srbija faktor stabilnosti na Balkanu.

Foto: TvPink Printscreen

Što se nemira u Makedoniji tiče, on je rekao da je začuđen zbog dešavanja u Bitolju kada je neko bacio koktel na Muzej albanskog pisma.

- Otkud takav simbol u Bitolju, a ne na primer u Strugi?! Poruka je očigledna, a to je da nema dvojezičnosti. Nisam siguran da je to makeonski-nacionalistički ispad, to je racionalan strah. Makedonci su malobrojan narod, Albanci vode integrističku politiku i meni je strah Makednoaca jako razumljiv – ističe on.

Prema njegovim rečima Albanci su ti koji pokušavaju da plivaju između starih i novih dešavanja u svetu i pronalaze sebe.

- Jedan svet propada, drugi izranja. Albanci love u vakumu starih i rađanja novih. Oni želi da dovedu nove trampovske elite pred svršen čin – smatra on.

#Balkan

#Emisija Pravac

#Pink

'