AKTUELNO

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku i Željko Cvijanović, glavni i odgovorni urednik Novog standarda pozitivno su ocenili rezultate posete predsednika Srbije Bosni i Hercegovoni.

Željko Cvijanović, glavni i odgovorni urednik Novog standard ističe da je Bosna uvek više bila upućena na Srbiju nego na Hravstku.

-U poslednjih sto godina bosanski muslimani ratovali čak tri puta sa Srbima, uprkos tome Bosna je lakše obnavljala odnose sa Srbijom, nego sa Hravstkom sa kojom je u ratu bili na istoj strani – napomenuo je Cvijanović.

Prema njegovim rečima, politicki diskurs između Srbije i Bosne od Dejtona do danas je zapravo bio nastavak rata mirnoim sredstvima.

Foto: Printscreen

-Vučić je u ovoj poseti napustio taj diskur, razgovaralo se o ekonomiji, izgradnji puteva... čak i oni u Bosni koji su hteli da se nastave sa diskurskom žrtve to više ne mogu jer im birači ne dozvoljavaju – naveo je Cvijanović, ocenivši da su Majke Srebrenice simbol politickog diskursa žrtve.

Kako je dodao, tu poziciju više niko u svetu neće da prihvati. - Videćemo da li će sada uslediti neka nova vrsta manipulacije tim osećanjem – oprezan je Cvijanović koji smatra da Bakir Izetbegović neće biti spreman da koriguje politiku.

Govoreći o formiranju kosovske vlade, Cvijanović je ukazao da je postojao snažamn pritisak na Kosovu da se ne ide na nove izbore.

-Nisam siguran da će ovo biti naročito stabilna vlada, ali mislim da je za nas dobro da imamo poluucenjenu vladu, nego da u njoj biti ljudi Srpskog opredeljenja. Na ovaj način se otvaraju neke šanse, ali ne treba biti previše optimističan – istakao je Cvijanović.

Draganom Đukanovićem iz Centra za spoljnu politiku je govoreći o odnosima Srbije i Bosne istakao da život ide dalje i da se moramo povezati i privredno i infrastrukturno, čime će se olakšati život građana obe zemlje.

Foto: Printscreen

Đukanović pozitivno vidi posetu predsenika Srbije Bosni i Hercegovini, uz ocenu da se ide ka relaksiranju odnosa ne samo sa Bosnom, nego u regionom uopšte, pre svega sa Hrvatskom.

Za to je, kako je primetio, neophodno da HDZ da promeni retoriku. Govoreći o šrenju NATO-a u regionu, Đukanović je istakao da u regionu imamo kompleksni bezbednosni ambijent, te da će NATO teško odustati od članstva BiH u tom savezu, imajući u vidu da je Bosna na korak da taj proces okončna.

Kada je reč o formiranju kosovske vlade, on je podvukao da je manje bitno ko će činiti tu vladi i da fokus mora boti na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. - Taj proces treba nastaviti i doneti rešenja koja će osigurati mir – naglasio je Đukanović

Bitno je da se nastavi proces Normalizacije odnosa Beograda i Prištibne, rešenja koja će osigurati mir.

#Dragan Đukanović

#Željko Cvijanović

'