AKTUELNO

Osobe sa invaliditetom predstavljaju jednu od najvećih marginalizovanih grupa, a upućenost u potrebe i mogućnosti tih osoba i dalje je nedovoljna, rečeno je danas na konferenciji u Starom dvoru na kojoj je, predstavljanjem rezultata projekta "Beograd jednakih mogućnosti", obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Nepoznavanje načina komunikacije i pružanja podrške, predrasude, strah od greške i slični faktori sputavaju ljude da nesmetano komuniciraju sa osobama sa invaliditetom i pruže im adekvatnu podršku, rezultat je tog projekta koji je Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije realizovala u proteklih šest meseci, uz finansijsku podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je veoma važno da se društvo odgovorno odnosi prema osobama sa invaliditetom i izrazio zadovoljstvo što je to slučaj poslednjih godina.

"To nije dovoljno, ali ako svaki dan, mesec, godinu učinimo dodatni napor doćićemo jednog dana u situaciju da možemo da kažemo da su svi članovi našeg društva ravnopravni", rekao je Vesić.

Zrelost jednog društva se, naveo je, ogleda prema tome kako se odnosi prema najmlađima, najstarijima, ženama i osobama sa invaliditetom i dodao da naše društvo još uvek nije dovoljno zrelo, ali da je na putu da to postane.

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

"Bilo bi neiskreno da kažemo da smo, kao društvo, uradili sve da osobe sa invaliditetom osećaju da su jednaki članovi društva. Nismo uradili sve, neke stvari su mogle da se urade sa možda malo vise dobre volje, za neke je potrebno malo više para, ali ovaj dan treba da bude dan kada svi treba da razmisle o tome da li smo još nešto mogli da uradimo kako bi osobe sa invaliditetom osetile da su prihvaćen deo društva, kao i svi ostali njegovi članovi", rekao je Vesić.

On je istakao da Grad Beograd vodi aktivnu politiku zaštite i unapređenja kvaliteta života osoba sa invaliditetom i da obezbeđuje uslove za njihovu integraciju u širu društvenu zajednicu.

"Grad nastoji da obezbedi preduslove za sistemsko unapređenje položaja osoba sa invaliditetom", rekao je Vesić i dodao da o tome koliko sadašnja gradska vlast brine o tim osobama govori podatak da trenutno u Beogradu ima 420 ličnih pratilaca i 65 personalnih asistenata.

U prethodne tri i po godine, kroz program "Beograd bez barijera", postavljeno je oko 300 rampi i 12 rukohvata što omogućava da se osobe sa invaliditetom lakše i samostalnije kreću, rekao je Vesić i dodao da će gradska vlast u 2020. godini nastaviti sa odgovornom socijalnom politikom.

"Grad je obezbedio pare, gde god postoji potreba da se postavi rampa u zgradi mi ćemo to finansirati. Dovoljno je samo da preko našeg Sekretarijata za socijalnu zaštitu, što pojedinačno osobe sa invaliditetom što preko udruženja, podnesu zahtev i mi ćemo u najkraćem mogućem roku postaviti rampu", rekao je Vesić.

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Deo projekta "Beograd jednakih mogućnosti" je i brošura "Bonton" o komunikaciji sa osobama sa invaliditetom, kao i spot "Mi možemo sve" u kome učestvuju te osobe i poznate ličnosti.

"Spot pre svega promoviše različtiosti i pokazuje, u skladu sa nazivom pesme, da mi zaista možemo sve ukoliko nam se pruže iste mogućnosti. Nadam se da će ova pesma živeti i da neće biti prikazana samo danas jer je naša želja da ona trajno šalje poruku javnosti da mi možemo sve i trudićemo se da ona bude prikazivana na raznim tv stanicama tokom cele godine", rekla je izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović.

Navela je da su brošurom "Bonton" želeli da podignu svest građana o tome kako da lakše komuniciraju sa osobama sa invaliditetom i kako da im na ispravan, nediskriminišući način pruže pomoć u odgovarajućim situacijama.

Jovanović je rekla da su problemi sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom različiti, od stereotipa i predrasuda do socijalno-ekonomskog položaja koji, dodala je, osobe sa invaliditetom čini jednom do najugroženijih marginalizovanih grupa.

"Stepen razvijenosti jednog društva meri se upravo odnosom prema invalidnosti i dostignutnim nivoom svesti o tim temama. Brošura u tom smislu predstavlja informativno-edukativni sadržaj namenjen najširoj javnosti, donosiocima odluka, predstavniima raznih institucija, medijima, građanima - svima nama sa ciljem da podigne svest i olakša kako da bolje i kvalitetnije komuniciramo", rekla je Jovanović.

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da Beograd još nije prilagođen osobama sa invaliditetom koliko bi trebalo da bude, ali da je dosta urađeno u poslednjih pet godina.

"500 semafora, 11,5 kilometara taktilnih staza kada su u pitanju slepe osobe. Sada svaka nova raskrsnica, trg, svaka nova ulica koja se radi u Beogradu radi se sa spuštenim trotoarima, sa taktilnim stazama, zvučnom signalizacijom", navela je Stanisavljević.

Istakla je da je u gradskom budžetu za narednu godinu, kada je u pitanju Sekretarijat za socijalnu zaštitu, obezbeđeno oko 140 miliona dinara više što, dodala je, znači više sredstava za projekte i za udruženja osoba sa invaliditetom.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra, a ustanovljen je 1992. godine kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

#Beograd

#Invaliditet

#Vesić

'