AKTUELNO

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se danas, 3. decembra, a procene su da te osobe čine oko 10 odsto svetske populacije

Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da kao jedan od najvažnijih strateških ciljeva ima unapređenje položaja i zaštitu prava osoba sa invaliditetom kroz afirmaciju razvoja invalidske zaštite u okvirima moderne, pluralne socijalne politike.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Ministarstvo ističe da se prvi pravac saradnje ogleda se u neposrednom učešću predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom u svim radnim grupama koje su formirane u cilju izrade nekog zakonskog, podzakonskog ili strateškog dokumenta.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će nastaviti da pruža finansijsku i svaku drugu vrstu pomoći i saradnje udruženjima koja sprovode programe u cilju zaštite prava i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.

Podrška je usmerena na programe koje realizuju udruženja na celoj teritoriji zemlje, a posebno u oblasti sprečavanja diskriminacije, razvoja servisa na lokalnom nivou kroz uvođenje novih usluga koje kao pružaoci sprovode udruženja u cilju pružanja podrške osobama sa invaliditetom, što za rezultat ima veći stepen njihove uključenosti u socijalni i ekonomski život društva.

Upravo zato je od suštinskog značaja da se organizacije civilnog društva koje okupljaju osobe sa invaliditetom još aktivnije uključe u rešavanje problema sa kojima se te osobe suočavaju, a Ministarstvo će sa svoje strane još snažnije uticati na rešavanje zajedničkog zadatka, uklanjanju svih prepreka koje onemogućavaju ne samo participaciju osoba sa invaliditetom u društvenim zbivanjima, već i njihov pun doprinos zajednici čiji su ravnopravni članovi.

Za ostvarivanje prava mnogim osobama sa invaliditetom neophodni su servisi podrške, poput personalnih asistenata, navodi se u saopštenju.

Sistem socijalne zaštite i usluga u zajednici moraju biti dostupni osobama sa invaliditetom, a takođe mora postojati razgranata mreža raznovrsnih usluga u zajednici koja će osobama sa invaliditetom nužno pružiti istinsku mogućnost izbora, istakalo je Ministarstvo.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja 3. decembra glasi: ,,Transformacija ka društvu koje je održivo i prilagođeno svima”, i u skladu je sa objavom koja je data ovim povodom, u kojoj se naglašava da u Agendi 2030. stoji da se mora izgraditi društvo koje "nikoga ne ostavlja iza sebe", to jest, koje uključuje sve građane i ne zanemaruje nikoga”.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom proglašen je od strane Ujedinjenih nacija i širom sveta se obeležava svakog 3. decembra, počev od 1992. godine.

Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom temel?i se na načelima poštovanja urođenog dostojanstva individualne autonomije osoba sa invaliditetom. Individualna autonomija osobe sa invaliditetom podrazumeva i pravo te osobe da bira gde će, sa kim i kako živeti, kao i njeno pravo da živi samostalno i da bude uključena u lokalnu zajednicu.

Pročitajte još: EPIDEMIOLOG TVRDI: MMR vakcina NIJE UZROK autizma, vakcinacija ne sme da bude neobavezna

#Beograd

#Mađunarodni dan osoba sa invaliditetom

'