AKTUELNO

Đukić Dejanović najavila je da država mora da formira telo koje će edukovati i informisati žene o posledicama prekida trudnoće.

Srbiji ne treba nikakav Savet koji bi se bavio smanjenjem abortusa, već Savet za povećanje nataliteta koji treba da vodi Slavića Đukić Dejanović i to je ideja koju vlada želi da sprovede, kaže potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

- Bilo kakav Savet koji bi se samo bavio smanjenjem broja abortusa neće doprineti povećanju nataliteta, već bi samo još više ugrozio prava žena u Srbiji. Pravo na abortus je lično pravo svake žene i ničije drugo. Reč je o jednom od osnovnih ljudskih prava koja štiti i Ustav Srbije - rekla je Mihajlović.

Ona upozorava da bi najavljeno zajedničko delovanje države i crkve (koja se zalaže za zabranu abortusa), moglo da dovede do toga da država krene u uvođenje zabrane abortusa.

- Sledeći korak bio bi kampanja u kojoj bi se žene koje se odluče na abortus stavljale na stub srama, a to nije slika demokratskog društva koje želimo - rekla je Mihajlović.

- Pitanje abortusa mladiih žena - nastavlja ona - po kome je Srbija u samom vrhu u Evropi, jeste jedno od tema povećanja nataliteta, te je potrebno edukovanje mladih žena o tome kako mogu da imaju zdrav i siguran seksualni život i kako da brinu o svom zdravlju. Pitanje povećanja nataliteta ne sme se pretvori u pitanje o abortusu. Pitanje abortusa nije pitanje hoće li Srbija u Evropu ili ne, već da li naše društvo poštuje žene ili ne - naglasila je Mihajlović.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je ranije danas da država ne formira nikakav Savet za smanjenje abortusa, već će se pojačati savetodavni rad sa ženama u okviru postojećih institucija, kako bi se upoznale sa svim posledicama prekida trudnoće.

- Neotuđivo i elementarno pravo svake žene je da odluči o tome da li želi da zadrži trudnoću ili će je prekinuti i to nikada niko nije dovodio u pitanje - rekla je Đukić Dejanović.

J. Stanković

#Abortus

#Beba

#Trudnoća

'