AKTUELNO

Nakon brojnih inicijativa u svetu za zabranu prekida neželjene trudnoće, stručnjaci su za Pink govorili o prednostima i manama abortusa, uz ocenu da to pravo ne treba ukinuti, ali ni banalizovati.

Direktorka GAK "Narodni front", prof. dr Snežana Rakić je navela da je 2016. godina, godina sa najmanje rođenih beba, te ukazala da nema prave statistike o ukupno broju prekida trudnoća u Srbiji.

U "Narodnom frontu" se dnevno obavi pet prekida neželjene trudnoće, ukazala je Rakić i podsetivši da žene imaju pravo da abortiraju do 10. nedelje trudnoće, ali i kasnije - do 20. nedelje uz odobrenje lekarske komisije.

Foto: Printscreen

Abortus je u Srbiji legalizovan 1969. godine.

Rakić je ocenila da je broj obavljenih prekida trudnoće znatno manji nego ranijih godina kada je takvih intervencija bilo i do 20 -30 dnevno.

Kako je objasnila, prekid trdnoće je moguć i posle 20. nedelje, ali isključivo prema odluci Etičkog komiteta, koji radi u okviru Narodnog fronta, a ukoliko postoje određene anomalije na fetusu.

- To što je sve manje beba, to je danak života kojim živimo... žene se odlučuju za karijeru, promenili su se i uslovi rada... - ukazala je Rakić i primetila da se abortus zabranjuje u zemljama u kojima je katolička crkva jaka.

Prema njenim rečima, abortus nije laka intervenicija, prekid trudnoće nosi sa sobom rizik od brojnih komplikacija i zbog toga ne bi smeo da bude najčešći vid kontracepcije što je trenutno slučaj.

Jovana Ružičić iz "Centra za mame" smatra da ženama treba dati mogućnost da biraju da li žele da budu majke, jer je, kako je navela to odluka koja se donosi svaki dan iznova.

Ona je ukazala da 70 odsto žena koje se odluča za abortus, već imaju dete.

Foto: Printscreen

- Trenutna situacija u Srbiji, pa i u svetu jeste da morate da birate između karijere i deteta. Ako ste prilikom prve trudnoce dobili otkaz i bilo vam je potrebno tri godine da nađete novi, kada ostanete u drugom stanju, nećete abortirati iz hobija, već ćete morati da birate između toga kako da prehranite porodicu ili da rodite drugo dete- navela je Ružičić.

Pročitajte još: VESIĆ ZA TV PINK: Rodić vodi svoju PRLJAVU KAMPANJU već 40 dana, ali mu NEĆE USPETI to što je naumio (VIDEO)

Prema njemim rečima, u interesu je društva da deca dolaze željena.

- Zabrana abortusa je najlakši način da se reši problem pada nataliteta, da se ne bismo bavili korenom tog problema. Potrebno je smanjiti diskriminaciju, omogućiti drugaciju pomoć mladim porodicama, fleksibilno radno vreme...- smatra Ružičić.

Vuk Jovanović, teolog ističe da je crkva načelno protiv abortusa, kao i bilo kakvog drugog nasilnog prekida života.

Foto: Printscreen

- Crkva poziva na specifičnu vrstu života, ali nije obavezna, a odluku donosi majka u kojoj se rađa novi život - naveo je Jovanović, koji je govoreći o inicijativama za zabranu abortusa, rekao da nije na državi da se meša u sve zone ljudskog života.

Na mislim da abortus treba zabraniti, ali on svakako ne bi smeo da bude banalna stvar. Potrebno je delovati preventivno i naučiti ljude seksualnij higijeni, dodao je on.

#Abortus

#Trudnoća

'