AKTUELNO

Sredstva od 500 miliona dinara koje država opredelila lokalnim samoupravama za podizanje nataliteta dobiće 61 opština, izjavila je danas ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Na konkurs koji je raspisan krajem maja prijavilo se 119 opština, a najbolje projekte imala je 61 lokalna samouprava, dodala je Đukić Dejanović.

Ministarka je danas u okviru obeležavanja godinu dana rada Vlade obišla predškolsku ustanovu "Naša Radost" gde će tim sredstvima biti rekonstruisana centralna kuhinja u kojoj se dnevno sprema do 12.000 obroka za oko 4.000 mališana.

"Subotica je aplicirala za rekonstrukciju centralne kuhinje u PU 'Naša radost' u kojoj se spremaju obroci za 55 vrtića na teritoriji te opštine. Centralna kuhinja stara je više od 30 godina, a nama je važno da se mališanima na kvalitetan i u higijenski dobrim uslovima pripremaju obroci", rekla je Đukić Dejanović nakon obilaska.

Ona je ukazala da je Subotica dobila blizu 30 miliona dinara za rekontrukciju centralne kuhinje PU "Naša radost", za izgradnju dečjeg igrališta i za obnovu pozorišta gde se izvode predstave na srpskom i mađarskom jeziku.

Ministarka Dejanović podsetila je da je prošle godine za projekte lokalnih samouprava za podizanje nataliteta izdvojeno 130 miliona dinara i da su tim novcem finansirani projekti u 15 lokalnih samouprava.

Ove godine lokalnim samouprava je na raspolaganju skoro četiri puta više novca i opštine su mogle da apliciraju samostalno ili udruženo.

Đukić Dejanović je pojasnila da je svaka lokalna samouprava morala da obezbedi 20 odsto sredstava za projekte, dok je preostalih 80 odsto dobila kao nepovratnu pomoć.

#Opština

#Pomoć

'