AKTUELNO

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova kaže da je u toku ove godine zabeleženo 79 incidenata, od čega 10 napada na objekte SPC na Kosovu.

Dalibor Jevtić je u intervjuu za TV "Herc" u Štrpcu napade na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu ocenio kao ponižavajuće.

On je dodao da će Ministarstvo za zajednice i povratak u 2016. moći da raspolaže budžetom od 6,4 miliona evra, kao i da je oko 20.000 raseljenih izrazilo želju da se vrati na Kosovo i Metohiju.

- Mi smo u toku 2015. godine u periodu od maja do decembra vratili na Kosovo 704 lica i njima izgradili 134 kuće. Zbrinuli smo određeni broj interno raseljenih lica i ukupno izgradili 150 kuća -rekao je Jevtić.

On je precizirao da su se bavili povratkom na Kosovo svih nevećinskih zajednica, i da su od 704 osoba koje su se vratile tokom ove godine na Kosovo 340 lica srpske nacionalnosti, odnosno oko 76 porodica.

Jevtić je kazao da je tokom ove godine registrovano 79 incidenata kada je reč o pripadnicima srpskog naroda, i da je od tog broja na crkve bilo 10 napada što je, kako je kazao, poražavajuća činjenica.

- U opštini Klina se dogodio najveći broj - 17 napada, ti slučajevi su zabrinjavajući i oni govore da na Kosovu postoje ljudi koji misle da će na taj način ne samo doneti nesigurnost, strah i strepnju kod povratnika već ih i ponovo proterati sa njihovih ognjišta - rekao je Jevtić.

On je dodao, povodom formiranja vojske Kosova, da Srbi u kosovskim institucijama neće to podržati.

- Mi smo na ovu temu razgovarali i nekoliko puta istakli - mi nećemo podržati jednu ovakvu inicijativu inače da smo bili spremni da podržimo to, to bi se već danas našlo na dnevnom redu Skupštine Kosova - rekao je Jevtić i dodao da smatra da su neke druge teme važnije od formiranja vojske Kosova,  odnosno da kosovsko društvo treba da se bavi pitanjem ekonomije i svega onoga što tišti građane Kosova.

Jevtić je, takođe, naveo da očekuje da Zajednica srpskih opština bude formirana u narednih pola godine.

On smatra da 2016. neće biti godina vanrednih izbora na Kosovu.

Autor: G. Ninković

'