AKTUELNO

Učestale krađe imovine u srpskim selima u poslednjih nekoliko meseci u potpunosti zaustavljaju povratak, a na taj način se vrši pritisak i na preostale Srbe da se isele iz sredina gde se ovakvi incidenti dešavaju, ocenio je danas potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić.

Posle najnovijih pljački u selima Babin Most i Miloševo, Jevtić ističe da oštećene porodice sve ređe prijavljuju slučajeve policiji, jer su izgubile nadu da će vinovnici biti privedeni pravdi i adekvatno kažnjeni.

- Kako bi međusobno poverenje između dva naroda, srpskog i albanskog ali i poverenje ka instucijama bilo građeno na čvrstim osnovama, Policija Kosova i pravosudni sistem su u obavezi da aktivnije i odlučnije rade na suzbijanju ovakvih i sličnih aktivnosti grupa ili pojedinaca. Sem što unose nemir među Srbima, ovakvi i slični incidenti nanose ogromnu štetu i procesu povratka i opstanka nevećinskih naroda na Kosovu - saopštio je Jevtić.

On mapominje da su Srbi voljni da ostanu na svojim imanjima i da će im Ministarstvo za zajednice i povratak u svom kapacitetu pomoći da tu nameru i ostvare.

Zahtevam, kako je rekao, po ko zna koji put i da se ostale institucije na Kosovu uključe u nešto što mora biti zajednički interes čitavog kosovskog društva, a to je da mir i stabilnost kao i vladavina prava budu stalno prisutni.

- Međunarodnoj zajednici i svima onima čiji je posao uspostaljanje vladavine prava na Kosovu, obraćam se sa zahtevom da uloži više napora da pljačke srpske imovine na Kosovu prestanu - zaključio je Jevtić.

#Dalibor Jevtić

#Kosovo

'