AKTUELNO

Ne propustite neverovatnu priču o životu matematičara i nobelovca Džona Neša.

Gledaoce večeras od 20 časova na kanalu Pink 2 očekuje odlična biografska drama o životu matematičara i nobelovca Džona Neša, "Blistavi um" (eng. " A Beautiful Mind"), režisera Rona Hauarda, a po istoimenoj knjizi Silvije Nasar, koja je bila nominovana za nagradu "Pulicer".

U glavnoj ulozi našao se Rasel Krou, zajedno sa Edom Herisom, Dženifer Koneli, Polom Betanijem, Adamom Goldbergom, Džošom Lukasom, Entonijem Repom i Džadom Hirščom u sporednim ulogama.

Film počinje 1947. godine, kada Džon Neš (Rasel Krou) dolazi na prestižni univerzitet Prinston. Zajedno sa Martinom Hansenom (Džoš Lukas), Džon je dobitnik "Karnegi" stipendije za matematičare.

Foto: www.imdb.com

Foto: www.imdb.com

. Na prijemu, on upoznaje grupu mladih i perspektivnih matematičara i naučnika Ričarda Sola (Adam Goldberg), Ejnslija (Džejson Grej-Stanford) i Bendera (Entoni Rep). Takođe, upoznaje Čarlsa Hermana (Pol Betani), studenta književnosti.

Džon postiže velike supehe na fakultetu, što se nastavlja i kroz njegov veoma zapaženi naučni rad, ali film prikazuje i onaj tajni deo njegovog života - on noćima radi za tajne službe američke vlade, dešifrujući tajne sovjetske poruke u američkoj štampi.

Foto: www.imdb.com

Film vešto balansira između stvarnosti i izmišljenog sveta Džona Neša, čije psihičko oboljenje stvare brojne, često vrlo opsežne i realistične halucinacije, do te mere da mu je teško da razlikuje stvarne događaje od izmišljenih.

"Blistavi um" bio je 2002. godine nominovan za čak osam Oskara, a osvojio je četiri - za najbolje adaptirani scenario (Akiva Goldsman), za najbolji film (Brajan Grejzer i Ron Hauard), za najboljeg režisera (Ron Hauard) i najbolju glumicu u sporednoj ulozi (Dženifer Koneli). Na 55. dodeli "BAFTA" nagrada", Rasel Krou je dobio onu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi, a Dženifer Koneli za najbolju glumicu u sporednoj ulozi.

Ne propustite biografsku dramu koja je dobila odlične kritike, "Blistavi um", večeras od 20 časova samo na Pink 2!

Sve novosti o najpopularnijim filmskim ostvarenjima koja će se emitovati na kanalu Pink 2 potražite na Facebook stranici klikom OVDE.

Foto: www.imdb.com

Autor: M. Đ.

#Blistavi um | A Beautiful Mind

#Film

#Pink 2

#Televizija Pink

'