AKTUELNO

Ona je rekla i da je u bolnici u engleskom gradu Solzberiju, iz koje je u ponedeljak otpuštena, "lečena sa očitom kliničkom stručnošću i izuzetnom ljubaznošću".

Ćerka bivšeg ruskog kontrašpijuna Sergeja Skripalja, Julija Skripalj, koja je prošlog meseca zajedno sa ocem otrovana u Britaniji, saopštila je danas da ne želi ponuđene usluge ruske ambasade u Londonu, a to saopštenje je, u njeno ime, izdala britanska policija. Julija Skripalj je u saopštenju navela da je njen otac i dalje ozbiljno bolestan i da ona još oseća posledice napada nervnim gasom, prenosi Rojters.

- Imam pristupa prijateljima i porodici i znam da su mi moji kontakti u ruskoj ambasadi ljubazno ponudili pomoć na bilo koji način. Za sada, ne želim da koristim njihove usluge, ali ako se predomislim, znam koga treba da kontaktiram - navela je Julija Skripalj.

Ona je rekla i da je u bolnici u engleskom gradu Solzberiju, iz koje je u ponedeljak otpuštena, "lečena sa očitom kliničkom stručnošću i izuzetnom ljubaznošću". Napomenula je da još nije dovoljno jaka da bi medijima mogla da da izjavu i navela da se komentari njene rođake ruskim medijima ne mogu smatrati njenim niti komentarima njenog oca.

- Zahvaljujujem rođaki Viktoriji što brine za nas, ali je molim da me ne posećuje i da ne pokušava da me kontaktira, za sada - navodi se u saopštenju Julike Skripalj.

Ruska ambasada u Londonu je prethodno saopštila da joj nije odobren konzularni pristup Juliji Skripalj. Ambasada je najavija da će "tražiti sastanak s Julijom i Sergejem Skripaljem, čija situacija sve više podseća na prisilno zarobljeništvo ili uskraćivanje slobode", preneo je AP.

Bolnica u Solzberiju, u koju su Julija i Sergej Skripalj prebačeni na lečenje nakon što su 4. marta nađeni u besvesnom stanju na klupi u tom engleskom gradu, saopštila je juče da je Julija Skripalj otpuštena iz bolnice, dok je njen otac zadržan na lečenju.

Saopšteno je samo da je ona prebačena na "bezbednu lokaciju", bez preciziranja gde tačno. Ruska ambasada u Londonu saopštila je juče da će bilo kakvo premeštanje Sergeja i Julije Skripalj na tajnu lokaciju smatrati otmicom svojih državljana.

Istovremeno, ambasada je čestitala na oporavku Juliji Skripalj, ali je napomenula da joj je potreban "hitan dokaz da ono što joj se čini, čini se njenom slobodnom voljom".

Britanija optužuje Rusiju da je Skripalja otrovala nervnim agensom razvijenim u vreme Sovjetskog Saveza, dok Rusija negira bilo kakvu umešanost u trovanje, koje je izazvalo diplomatsku krizu između Moskve i Zapada.

#Britanija

#Skripalj

'