AKTUELNO

Srbija je prepoznata kao jedan od najvažnijih inovacionih centara u Evropi, sa izuzetnom perspektivom rasta zasnovanog na inovacijama i znanju naših inženjera, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvarajući Regionalnu konferenciju o inovacijama u preduzetništvu u turizmu.

Resorni ministar objašnjava da se primenom inovacija unapredjuje preduzetništvo u turizmu i ukupna turistička privrede zemlje i naglašava da je turizam u svetu prošle godine oborio sve rekorde, a rast globalne turističke industrije dobrim delom je posledica razvoja inovacija i digitalnih usluga.

Foto: TV Pink Printscreen

- Turizam u Srbiji u poslednjoj deceniji beleži drastičan rast, rastu porihodi, kao i što je veoma važno, zaposlenost u sektoru turizma. Turističke destinacije, ali i kompanije iz ove oblasti, započele su proces digitalne transformacije sa ciljem da digitalizuju svoju ponudu i učine je konkurentnijom i dostupnijom na globalnom turističkom tržištu - objašnjava Popović.

Inovacije u turizmu utiču na smanjenje cena, unapređenje ponude i bolje usluge, a tvorac prvog domaćeg sajta za online rezervaciju smeštaja, potrala www.e-booking.rs, Vojkan Nikodijević, objašnjava koje su sve prednosti rezervacije smeštaja putem interneta.

- Najbitnija stvar je ta što je portal EBooking Srbija jedini legalan portal ovog tipa u našoj zemlji i plaća državi sve poreze. Druga stvar je sigurna rezervacija smeštaja, pošto imamo online podršku koja je građanima dostupna 24 časa i ukoliko dođe do nesporazuma sa stanodavcem ili ugostiteljem, problem rešavamo u najkraćem roku. Poslednje je to što se, u dva klika, jedino preko portala www.ebooking.rs može rezervisati i smeštaj koji se izdaje putem vaučera za subvencionisani odmor, koje deli Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija - kaže Nikodijević.

Uvođenjem 5G tehnologija, potpuno će se promeniti pristup poslu, a upravo ovakve, domaće startap kompanije, poslednjih godina privlače strane investitore. Jedan od razloga zašto dolaze u Srbiju, povezan je i sa turističkom ponudom naše zemlje.

A. Nikodijević

#Turizam

'