AKTUELNO

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da bi Savet bezbednosti UN trebalo da temeljno i nepristrasno razmotri slučaj trovanja bivšeg ruskog kontrašpijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u engleskom gradu Solzberiju.

-Više faktora je potvrdilo da je ova priča neubedljiva", rekao je Lavrov novinarima, a kao primer je naveo da "zemlje koje su juče morale da glasaju protiv ruskog predloga za novu zajedničku istragu o trovanju Skripalja, u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, pod uticajem SAD i Britanije, ni izbliza nisu sve dobile dovoljno instrukcija o tome šta treba da kažu - prenosi Tass.

Neke od tih zemalja, dodao je Lavrov, "koje su podržale zapadni stav i blokirale ruski predlog , u svojim govorima su prilično emotivno pozvale Rusiju da se pridruži istrazi koju vodi Britanija".

- Upravo to predlažemo Britaniji, ali ona kategorički odbija da sarađuje - rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Rusija je juče pozvala na otvoreni sastanak SB UN o slučaju Skripalj za danas u 15:00 sati po njujorškom vremenu Lavrov je danas poručio i da je Rusija spremna da prihvati rezultate bilo kakve istrage o slučaju Skripalj pod uslovom da Moskva u toj istrazi ravnopravno učestvuje i da je ta istraga transparentna, a ne tajna.

Takođe je rekao da Moskva očekuje da London, Pariz i OPCW na kraju odgovore na njena pitanja, koja su, kako je istakao, izuzetno profesionalna i konkretna, a jedno od njih je vezano za adekvatnost aktivnosti britanske laboratorije.

Prema rečima ruskog ministra, Moskva ničije reči u vezi sa slučajem Skripalj neće uzimati "zdravo za gotovo" i nastaviće da traži dokaze.

- Rezultate trenutnih istraga ne možemo da prihvatimo unapred jer ne učestvujemo u njima i jer se vode u tajnosti - zaključio je Lavrov.

Rusija juče nije dobila podršku u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) za novu zajedničku istragu o trovanju Skripalja, rekao je diplomatski izvor za Rojters. Za ruski predlog glasalo je šest zemalja, a protiv je bilo 15, dok je 17 zemalja bilo uzdržano.

Rusija je iznela predlog o zajedničkoj istrazi pošto je Britanija nije pozvala da učestvuje u istrazi koju vodi OPCW, a čiji će rezultati biti objavljeni sledeće nedelje. Sergej i Julija Skripalj otrovani su nervnim agensom "novičok" u britanskom gradu Solzberiju 4. marta, a Britanija je za napad optužila Rusiju, koja to negira.

#Sergej Lavrov

'