AKTUELNO

Od 1.000 učesnika u anketi koju je spovela istraživačka agencija "LivePerson" u SAD-u, 91,7 odsto nije uspelo da navede ni jednu poznatu ženu lidera u sektoru informacionih tehnologija (IT), najbrže rastućoj industriji u svetu.

Prema informaciji koju je objavio srpski ogranak svetske Asocijacije za afirmaciju potencijala žena i povezivanje (AFA), 4,0 odsto ispitanika je zaista znalo odgovor na pitanje, dok ostatak smatra da su virtuelni asistenti "Aleksa" ili "Siri" - žene na liderskim pozicijama u IT industriji.

S druge strane, čak 57 procenata anketiranih je uspelo da navede bar jednog poznatog muškarca iz IT sveta, a najčešće su pominjana imena Bila Gejtsa, Stiva DŽobsa, Ilona Maska i Marka Zakerberga.

Ovakvi rezultati, kako ocenjuje AFA, ne ukazuju samo na visoko izraženu rodnu neravnopravnost unutar IT industrije, već i na trend koji je zastupljen u Silicijumskoj dolini, a koji se odnosi na stvaranje mitova o muškarcima na čelu tehnoloških giganata, dok žene nemaju jednak tretman.

AFA asocijacija je zato najavila da će, u saradnji sa Inovacionim centrom Elektrotehničkog fakulteta, u toku poslednje nedelje maja organizovati Nedelju Inovacija, na kojoj će se zainteresovanima predstaviti najznačajnije žene iz srpske nauke i IT industrije.

#informacione tehnologije

#žene

'