AKTUELNO

Skupom u Palati Srbija danas je obeležen Međunarodni dan devojaka u Informaciono-komunikacionim tehnologijama, a premijerka Ana Brnabić poručila je da je IT sektor najveći potencijal Srbije koji je u prva dva meseca ove godine zabeležio rast od 34 odsto.

Brnabić je ograbrila devojčice da svoje ideje i viziju koje imaju u oblasti IT ostvare, kao i da ne dozvole da im bilo ko ikada kaže da nešto ne mogu da urade.

- Nemojte da se plašite da pokušate, i neuspeh je deo uspeha, možda njegov najbolji deo. Ako padnete podignite se i nastavite dalje - dodala je premijerka i naglasila da danas živimo u zemlji u kojoj su na rukovodećim položajima u državi žene, a da je ona prva žena premijer u Srbiji.

Ponovila je da će u naredne tri godine u infrastrukturu za IT Vlada Srbije uložiti oko 65 miliona evra.

Istakla je da je na današnjem sastanku sa predstavnicima EIB jedna od tema bila modernizacija društva i IKT.

Premijerka je i najavila da će u projekat povezanih škola biti uloženo 70 miliona evra, što će omogućiti da sve škole budu umrežene brzim internetom.

Podsetila je da je Informatika uvedena kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola, da je u toku pilot projekat E dnevnika, a da će od 1. septembra krenuti i projekat digitalnog udžbenika.

- IT tradicionalno jeste posmatran kao muški biznis. To ćemo zajednički promeniti - poručila je Brnabić i navela da će zajedničkim naporom biti učinjeno sve da u naredne tri godine Srbija izgleda potpuno drugačije i podvukla da u tome Srbija računa na devojke u IT sektoru koje su motor razvoja društva i bolje budućnosti.

Državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da se obeležavanjem Dana devojaka u IKT nastoji da se skrene pažnja o neophodonosti uključivanja devojaka u IKT i navela da je trenutno u Srbiji na rukovodećim pozicijama u IT sektoru tek oko 17 odsto žena, a da situacija nije bolja ni u EU gde ih je oko 27 odsto.

Foto: Tanjug

Istakla je da su digitalne tehnologije osnova inovacija i progresa, a žene stubovi razvoja društva.

Kako je rekla čak 90 odsto devojčica u Srbiji u osniovnim školama pokazuje zainteresovanost da se na neki ančin bavi IKT, da ta zainteresovanost opada tokom srednjeg obrazovanja, te ih zapravo samo 15 odsto završava u toj obalsti.

Podaci pokazuju da 86 odsto muškaraca i 83 žena u Srbiji dnevno koristi internet, a mobilne oko 89 odsto muškaraca i 87 odsto žena.

- Procenat upotrebe tehnologija je ravnopravan, ali kada je reč o rukovodećim pozicijama u IT, tu prednjače muškarci - rekla je Matić.

Na skupu su dodeljene nagrade pobednicama u viseo radu na temu “Moje omiljeno mesto u Srbiji”.

Međunarodni dan devojaka u IKT uspostavljen je 2010 na inicijativu Srbije pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija sa ciljem većeg uključivanja devojaka i žena u IKT.

#Ana Brnabić

#Devojka

#informacione tehnologije

'