AKTUELNO

Srbija je lider u Evropi po broju žena i devojaka u sektoru informacionih tehnologija i, ukoliko iskoristi svoje potencijale, može da bude pobednica Četvrte industrijske revolucije, poručila je danas predsednica vlade Ana Brnabić na obeležavanju Međunarodnog dana devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Brnabić je učenicama osnovnih škola koje su prisustvovale obeležavanju tog međunarodnog dana, na skupu u Beogradu, poručila da su najveći potencijal Srbije i da će vlada učiniti sve da uspostavi kvalitetan obrazovni sistem i omogući bolje uslove za život, kako bi ostale i radile u Srbiji.

Istakla je da je Srbija lider u Evropi po broju žena i devojaka u sektoru informacionih tehnologija i da će EU biti potrebno deset godina da nas stignu.

- Mislim da su naša pamet, znanje i obrazovanje tako jaki da uskoro možemo da postanemo u celom svetu četvrte industrijske revolucije, u kojem živimo, jedan od lidera u Evropi - rekla je Brnabić i dodala da je potrebno da imamo hrabrosti i spremnosti da se menjamo.

Premijerka je istakla da vlada ima dva prioriteta - digitalizaciju i obrazovanje i dodala da Četvrta industrijska revolucija pruža našoj zemlji šansu da nadoknadi sve što je ranije propustila u svom razvoju.

- Mislim da imamo šansu koju, ako propustimo dugo vremena nećemo imati, a imamo znanje i ogroman potencijal i možemo da budemo pobednice četvrte industrijske revolucije, promenimo društvo i zemlju, napravimo lepšu, jaču i srećniju zemlju, dobar dom za vas - rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je obrazovanje preduslov za to i apsolutni prioritet vlade Srbije.

U tom smislu, podsetila je da je Srbija ove nedelje postala 23. punopravna članica CERN, da se mnogo ulaže u uvođenje digitalnih udžbenika, da je pet puta podignut broj specijalizovanih IT odeljanja u gimnazijama širom Srbije, te da je od 1. januara uveden i Fond za nauku.

- To su potpuno novi prioriteti naše države kako bismo mladima dali bolju šansu i zajedno sa njima napravili konkurentu državu i društvu, otvorenu zemlju koja se ne plaši izazova - rekla je Brnabić.

Ona je devojčicama poručila da veruju u sebe, da ne pristaju na podele, idu napred i budu hrabre, a da će ih država u tome podržati.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da postoji rodni jaz u sektoru informacionih tehnologija, ali da Srbija mora da nastavi da podstiče prevazilaženje rodnih razlika i neravnopravnosti u digitalnom svetu.

Navela je da nema dovoljno žena u IKT sektoru jer su devojke pre svega usmerene na društvene nauke, medicinu, umetnost, pravo, ekonomiju, ali je istakla da je u zemljama Evropske unije situacija još lošija i da će Evropi biti potrebno 15 do 20 godina da dostigne sadašnji nivo Srbije po pitanju rodne ravnopravnostu u IKT sektoru. "Prema postojećim trendovima, rodni balans će biti uspostavljen tek 2050. godine, ali to se mora desiti mnogo ranije i Srbija želi da pruži svoj dopinos", rekla je Matić.

Konferenciji u Palati Srbija prisustvuje približno 300 učenica iz 12 osnovnih škola iz Srbije

Učenicama će se obratiti uspešne inženjerke, programerke, izumiteljke i menadžerke iz IKT sektora, kao i influenserke i gejmerke, al ii umetnice koje su predstavile svoja iskustva iz sveta informacionih tehnologija i primenu digitalnih tehnologija u svojim zanimanjima.

Na konferenciji su uručene i nagrade učenicama za najuspešnije video-radove “Devojke u IKT-u za bolji svet”.

Međunarodni dan devojaka u IKT-u uspostavljen je 2010. godine na inicijativu Srbije, pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija.

Do sada je više od 357.000 devojaka i mladih žena učestovvalo u više od 11.000 proslava u 171 zemlji širom sveta.

#Evropa

#Lider

#Srbija

'