AKTUELNO

Neki od učesnika su objašnjavali da je Jeruslim muslimanski glavni grad i konstatovali da Tramp ne bi priznao Jerusalim da je stvarno želeo mir.

Stotinak Arapa, građana Izraela demonstriralo je večeras ispred ambasade SAD u Tel Avivu u znak protesta protiv odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Skoro svi demonstranti su uzvikivali: "Jerusalim je arapski, Jerusalim je muslimanski" i nosili transparente s natpisima "Trampova odluka krši međunarodno pravo" i "Ruke dalje od Al Kudsa (Jerusalima)".

Poslanica Aida Tuma - Sliman koja se obratila okupljenima naglasila je važnost dolaska na protest izraelskih Arapa iz celog Izraela.

- Puno je ljutnje našeg naroda zbog ovog stava. Ta odluka nam objašnjava da SAD nisu neutralni igrač u sklapanju mira. SAD su saveznik izraelske okupacije- rekla je poslanica, uputivši poruku svim Izraelcima da ima i Jevreja Izraelaca na protestu jer oni znaju da ta odluka vodi do dalje katastrofe za oba naroda.

Neki od učesnika su objašnjavali da je Jeruslim muslimanski glavni grad i konstatovali da Tramp ne bi priznao Jerusalim da je stvarno želeo mir.

Imam iz Jafe Abu Adžve nije došao na protest ali je rekao da se ne radio tome koliko daleko ljudi idu i koliko ih dodje, već se radi o osećanju i strasti .

Foto: Tanjug

- Mi želimo da narod čuje naš glas protesta zbog takve odluke. Arapske i muslimanske zemlje protestuju da nas podrže i zemlje širom sveta su protiv Trampove odluke. Mi to nećemo prihvatiti - rekao je imam.

Ovo nisu prvi protesti izraelskih Arapa koji čine 21 posto stanovništva Izraela u kome živi oko 8.785.000 ljudi.

Nasilnih protesta u subotu je bilo u Vadi Ari, južno od Haife, a takodje se protestovalo u Maždal Šamsu duž granice sa Sirijom na severu u beduinskom Rahatu na jugu Izraela izmedju ostalih gradova.

Van Izraela bilo je potesta u susednim zemljama, u Libanu ispred ambasade SAD u Bejrutu, ali i u dalekoj Indoneziji najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji. Bilo je protesta i u Turskoj, Pakistanu, Indiji, Maleziji i Egiptu, kao i u Somaliji, izmedju ostalih zemalja, preneli su izraelski mediji.

Palestinci planiraju da u istočnom delu Jerusalima proglase glavni grad svoje nezavisne države. Izrael je taj deo grada osvojio u ratu 1967. godinei kasnije ga anektirao, što medjuarodna zaednica nikada nije priznala.

#Donald Tramp

#Jerusalim

#Protest

'