AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp priznao je početkom meseca Jerusalim kao glavni grad Izraela. Ova odluka imaće dalekosežne posledice, smatraju svi svetski političari i analitičari.

Marko Selaković, potpredsednik EIBC za srednji istok, rekao je za TV Pink da je retko šta izazvalo toliku uznemirenost javnosti, kao najava Trampa da će priznati Jerusalim za glavni grad Izraela.

Foto: TV Pink

- Nisu se mediji ovde dubinski bavili ovim problemom, ali reakcije celog sveta su bile neverovatne. Palestinci su organizovali proteste, politički pritisci su bili ogromni, a prihvatanje Jerusalima zapravo je čin priznanja agresije koja je 1967. godine izvršena na teritoriju tadašnjeg Jordana, odnosno današnje slobodne teritorije Palestine - rekao je Selaković.

Vanja Bulić, novinar i pisac kaže da je ovo igra Amerike sa celim svetom, te da na svakih pola godine bace iskru koja zapali celu planetu.

- Sve se prelama preko nas. Srbija i Balkan su, čini mi se, kičma Evrope. Mislim da će Amerika zaratiti sa svima i da rat nikad nije bio izvesniji - rekao je Bulić.

Foto: TV Pink

Selaković smatra da Niki Hejli radi ono što joj je posao, isto kao i Brajan Hojt Ji, te da oboje samo prenose poruke i ne kreiraju politiku.

- Oni su megafon politike - složio se Bulić.

#Donald Tramp

#Jerusalim

#SAD

#Vanja Bulić

'