AKTUELNO

Predsednik SAD Donald Tramp priznao je Jerusalim za glavni grad Izraela, istakavši da je to početak novog pristupa sukobu Izraela i Palestine.

Tramp je naveo da je došao na mesto predsednika SAD da na novi način gleda ka svetskim problemima, a svi izazovi zahtevaju "novi pristup".

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio. Quid ait Aristoteles reliquique Platonis alumni? Duo Reges: constructio interrete. Hanc quoque iucunditatem, si vis, transfer in animum; Igitur ne dolorem quidem. Itaque sensibus rationem adiunxit et ratione effecta sensus non reliquit. Post enim Chrysippum eum non sane est disputatum.

Kako kaže, prethodnim predsednicima SAD priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela bilo je obećanje tokom izbornih kampanja, ali da to niko nije uradio.

- Izrael je suverena nacija sa pravima kao svaka druga da odluči koji je njen glavni grad. Prihvatanje toga je neophodno za postizanje mira. Pre 70 godina pod Trumanom smo priznali Izrael. Jerusalim je sedište izraelske vlade, izraelskog parlamenta, kao i izraelskog Vrhovnog suda - naveo je Tramp.

- Odluka koja je doneta je agresija protiv Palestinaca, muslimana i svakog slobodnog čoveka na svetu - rekao je o Hanije i upozorio da "niko ne može da predvidi stvari koje će razviti kao posledica, ne samo među Palestincima, već u čitavom regionu".

Foto: Tanjug

Hanije je naglasio da "neće biti države Izrael na palestinskoj zemlji", i da će Jerusalim biti glavni grad države Palestine.

On je ocenio da odluka SAD predstavlja zvaničan kraj pregovora o miru.

- Proglašenje Jerusalima za prestonicu je nepoštovanje istorije i istine u regionu. To je velika, okrutna nepravda, kratkovidost i ludost, i gura region i svet u oganj kome se neće videti kraj - napisao je na Tviteru potpredsednik turske vlade Bekir Bozdag, prenosi Rojters.

#Donald Tramp

#Jerusalim

'