AKTUELNO

U makedonskom parlamentu danas bi lako mogle da se ponove krvave scene od prošlog četvrtka, jer je Talat Džaferi, osokoljen podrškom SAD i EU najavio preuzimanje "ključeva" Sobranja od legalnog predsednika Trajka Veljanovskog, piše portal Telegraf.mk!

To što je Džaferi na funkciju predsednika skupštine izabran suprotno svim pravilima i mimo makedonskog ustava i zakona, Vašingtonu i Briselu ni malo ne smeta. Hojt Brajan Ji je tokom posete Skoplju izjavio da je taj postupak bio legalan i transparentan, tako da Džaferi sada traži "svoje".

Makedonski portal navodi da je Džaferi najavio da će danas sesti u fotelju Trajka Veljanovskog "u skladu sa pravilima".

Foto: Tanjug

Ovakva Džaferijeva najava lako bi mogla da dovede do porasta tenzija u i onako ustalasanoj Makedoniji uz mogućnost ponavljanja incidenata sličnih onom od prošlog četvrtka, kada su demonstranti upali u Sobranje.

Džaferi, takođe, najavljuje da će odmah po preuzimanju funkcije obavestiti predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da je u Sobranju formirana nova parlamentarna većina, nakon čega očekuje od šefa države da Zoranu Zaevu dodeli mandat za sastav nove Vlade.

I ovaj potez je protivustavan, je tim pravnim aktom predviđeno da predsednik Makedonije obavesti predsedavajućeg parlamenta da je nekome dodelio mandat posle čega je ovaj u obavezi da zakaže sednicu za izbor nove vlade.

Inicijativa Za zajedničku Makedoniju nastavlja proteste

Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju" od danas nastavlja sa protestima u 17 sati, javljaju makedonski mediji. U najavi za današnje proteste se navodi da su oni koji produžavaju da protestuju još hrabriji, energičniji i odlučniji. Ponosni smo na građane koji sve vreme pokazuju hrabrost, dostojanstvo i čast i ne žele da pokleknu pred nepravdom, navodi Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju".

Podsetimo, Džaferi je sinoć u intervjuu HRT zapretio Ivanovu da ima samo 10 dana da dodeli mandat Zaevu:

- Ако predsednik Ivanov ne bude parlamentarnoj većini dao mandat za formiranje vlade on će napraviti krivično delo. On mora to da uradi jer Ustav i zakoni ne poznaju takvo nepostupanje - rekao je Džaferi za Hrvatsku radio-televiziju.

Foto: Tanjug

U Skoplju je juče boravio zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, a lider albanske stranke DUI Ali Ahmeti je posle sastanka s njim, navodecvhi da prenosi poruku američkog funkcionera, istakao da Makedonija treba da prihvati realnost, a to je izbor Džaferija kojeg treba da podrže i oni koji ga osporavaju zato što je njegov izbor obavljen na legalan i legitiman način.

Ji je juče pozvao lidere partija i poslanike u Sobranju da dozvole rad novoj parlamentarnoj većini, koja treba da predloži novu vladu i vladin program.

O svemu tome, prema njegovim rečima, treba raspravljati u Sobranju.

"Žalosno je što politički lideri u Makedoniji ne mogu da formiraju Vladu zasnovanu na rezultatima decembarskih izbora, koje međunarodna zajednica smatra kredibilnim i ishodom koji su prihvatile sve političke partije u Makedoniji", rekao je Ji.

Kako je dodao, još je žalosniji i zabrinjavajući incident koji se dogodio u parlamentu prošlog četvrtka, kada su poslanici bili nasilni zbog izbora novog predsednika parlamenta.

#Makedonija

#Povređeni

#www.sobranie.mk

'