AKTUELNO

Talat Džaferi najavio je danas da će sesti u fotelju Trajka Veljanovskog "u skladu sa pravilima". Ovakva Džaferijeva najava lako bi mogla da dovede do porasta tenzija u ionako ustalasanoj Makedoniji uz mogućnost ponavljanja incidenata sličnih onom od prošlog četvrtka, kada su demonstranti upali u Sobranje.

Građanska inicijativa "Za zajednilku Makedoniju" pozvala je građane da se danas u 17 časova priključe protestu ispred Sobranja i ne dozvole Talatu Džaferiju i makedonskim izdajnicima da nelegalno i na silu preuzmu parlament.

Foto: Tanjug

Nakon najave predstavnika albanske partije DUI Talata Džaferija da će danas uzeti "ključeve" Sobranja i sesti u fotelju predsednika parlamenta, građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju" pozvala je građane na masovni protest.

- Državljani zemlje Makedonije, nastavljamo! Još smeliji, jedinstveniji, energičniji i odlučniji! - piše u saopštenju koje su građanima putem Fejsbuka poslali iz građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju", pozivajući ih da se pridruže protestu.

Foto: Tanjug

Ponosni smo na građane koji su u proteklom periodu pokazali hrabrost, dostojanstvo, čast i prkos pred nepravdom. Građane koji su stali iza ideje o zajedničkoj Makedonija, ideje o suverenoj Republici Makedoniji u kojoj podjednako, bez diskriminacije i ucena, žive svi. Građane, koji su spremni za ovu borbu sve do konačne pobede. Nikakva zastrašivanja, pretnje, uvrede i raznorazni pokušaji demoralizovanja ljudi neće nas pokolebati. Niko ne sme da se igra sa ovom zemljom. Niko nema pravo i nikome nećemo dozvoliti da krši Ustav i zamišlja da će moći ilegalno da bira predsednika Skupštine... Onima koji podržavaju nelegitimnog i nelegalno predsednika Skupštine Talata Džaferija i koji misle da je Makedonija igračka, poručujemo da je ona za nas svetinja i da se neće igrati. Tražimo da institucije preduzmu mere protiv svih koji su pokušali puč i da mimo zakona izaberu predsednika Skupštine. Nelegitimni izbor Džaferija i njegovih kvislinga ne priznajemo i nikada nećemo priznati. Oni su odlučili da izvrše državni udar i na silu da preuzmu vlast. To neće proći! - poručili su iz inicijative "Za zajedničku Makedoniju"!

Pročitajte još: DANAS SPREMAJU HAOS U SOBRANJU! Talat Džaferi će pokušati da otme ’ključeve’ makedonskog parlamenta!

#Makedonija

#Protest

#Skoplje

#Skupština

'