AKTUELNO

Nelegalno izabrani predsednik Sobranja Talat Džaferi brutalno je napao zvanični Beograd, poručivši da njegovi predstavnici svojim izjavama o albanskim političarima ne doprinose miru i stablinosti, već, kako je ocenio 'doprinose propagandi'.

- Izjave albanskim političarima doprinose pogoršanju odnosa prvo individualno među predstavnicima institucija, a to, normalno, putem propagande utiče i na odnose među narodima, odnosno građanima država u regionu. Svako bi trebalo da bude odgovoran u kontekstu izjava koje daje o svojim kolegama - rekao je Džaferi.

Povodom izjava srpskih zvaničnika da su albanski političari u regionu pretnja miru i stabilnosti, ne samo na Zapadnom Balkanu već i u Evropi, Džaferi je rekao da misli da sa "političkog aspekta nije umesno da politički predstavnici naroda jedan drugog kvaliifikuju na takav način".

Foto: Tanjug

Džaferi je rekao da se "u principu, kao predsednik Sobranja ne upušta u komentare političkih predstavnika drugih država" jer je "parlament institucija koja treba da objedinjuje sve političke snage i u zemlji, i u međunarodnom kontekstu" ali da takvim izjavama srpski zvaničnici "samo doprinose propagandi".

Džaferi je rekao da bi srpski i makedonski političari trebalo više da komuniciraju bez obzira na razlike.

- Moja preporuka je da što više komuniciraju među sobom, bez obzira koliko različito razmišljaju o određenim stvarima - mudruje Džaferi.

Na pitanje da li je njegova stranka DUI (Demokrtaska unija za integraciju) uslovila podršku vladi lidera SDSM Zorana Zaeva usvajanjem takozvane "tiranske platforme" u kojoj je jedna od tačaka i usvajanje rezolucije kojom se osuđuje genocid nad Albancima u Makedoniji u periodu 1912-1956, Džaferi je rekao da kao predsednik parlamenta ne može da govori o odnosima političkih stranaka.

Foto: Tanjug

- U svakom slučaju mogu da kažem da se ne radi ni o kakvoj tiranskoj platformi, radi se o isključivo međupartijskom dogovoru političkih stranaka Albanca u Makedoniji, postizbornom dogovoru kojim su opredelili zajedničke tačke nastupanja u mogućoj koalicije sa jednom ili drugom grupacijom političkih stranaka Makedonaca - naveo jeDžaferi.

#Albanija

#Kosovo

#Makedonija

#Srbija

#Talat Džaferi

'