AKTUELNO

Izvori bliski albanskim partijama u Makedoniji izveštavaju da je tokom sastanka Alija Ahmetija i Zorana Zaeva razgovarano o daljim koracima u realizaciji dogovora koalicije SDSM i albanskih partija.

Tom prilikom, kako piše makedonski portal Zurnal.net, Ali Ahmeti je zahtevao da se odmah po ulasku u Sobranje koalicije SDSM i albanskih partija, glasa za usvajanje prvog dela Tiranske platforme, i to na isti onaj nelegitiman način, putem kojeg je za predsednika parlamenta "izabran" Talat Džaferi. Kako govore izvori iz redova koalicije, već je uveliko u pripremi novi grb, zakon o dvojezičnosti, kao i skica nove zastave Makedonije. Na taj način bi trebalo da bude ostvaren prvi deo koalicionog sporazuma.

Ali to je samo početak onoga što će prema dogovoru uslediti u budućnosti. Odmah nakon toga će se razmatrati promena imena Republike Makedonije, kao i kantonizacija zemlje, što će dovesti do izdvajanja pojedinih delova Makedonije i realizaciju Tiranske platforme. Prema ovome što se zna, naredni potezi Zorana Zaeva izazvaće još veći bes i proteste građana Makedonije, piše portal Zurnal.net.

#Makedonija

#Zoran Zaev

'