AKTUELNO

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski tvrdi da je ugrožena unitarnost države i poziva lidera SDSM Zorana Zaeva da ne napada državu i njene temelje.

Lider makedonske VMRO-DPMNE je na svom Fejsbuk profilu napisao da kada je država napadnuta, samo narod može da je odbrani.

Svom političkom protivniku, lideru SDSM Zoranu Zaevu, Nikola Gruevski poručuje da može da "udara" na njega, "da ga hapsi i maltretira", ali da ne napada državu i njene temelje.

- Neka ovo shvati kao javnu ponudu - poručio je Gruevski Zaevu na svom Fejsbuk profilu.

Makedonski mediji prenose da će Zaev sutra zatražiti mandat od predsednika Ivanova.

I NATO traži od Ivanova da mandat za sastav vlade da Zaevu

NATO je danas pozvao makedonskog predsednika Djorđa Ivanova da mandat za sastav nove makedonske vlade da lideru opozicione SDSM Zoranu Zaevu, nakon što je on u subotu saopštio da je obezbedio većinsku podršku u parlamentu, prenosi MIA.

Kako se navodi u saopštenju generalnog sekretara alijanse Jensa Stoltenberga, on je pozvao sve strane na "suzdržanost u izjavama i postupcima, i da donesu odluke za dobrobit svih građana".

-Nakon jednog pokušaja da se formira vlada, objavljeno je da je skupljeno dovoljno potpisa. Očekujem od zvaničnika u Skoplju da ispune sledeći korak u demokratskom procesu - navodi se u Stoltenbergovom saopštenju.

Kako se navodi, predsednik Ivanov rekao je da će mandat dati političkoj partiji koja sakupi potpis 61 člana parlamenta i program koji neće "potkopati" jedinstveni karakter Makedonije, i koja će biti posvećena reformi bezbednosnih službi, koje sui dovele do političke krize.

Ranije danas, Evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han pozvao je predsednika Makedonije Djorđa Ivanova da mandat za sastav nove makedonske vlade da lideru najuticajnije opozicione SDSM Zoranu Zaevu, nakon što je ta partija objavila da je obezbedila većinsku podršku u parlamentu.

Makedonski mediji prenose i da će Zaev sutra zatražiti mandat od predsednika Ivanova.

Pink.rs

#Makedonija

#Nikola Gruevski

#Zoran Zaev

'