AKTUELNO

Makedonski predsednik i dalje pri stavu da neće dati mandat lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, uz obrazloženje da je Zaev prihvatio tiransku platformu, koja je štetna po integritet i suverenitet zemlje.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov smatra da još nisu otklonjene prepreke za davanje mandata lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je sa dve albanske partije, DUI i BESA, obezbedio parlamentarnu većinu od 67 poslanika.

To je za TV 24 rečeno u kabinetu predsednika, uz podsećanje da je Ivanov ostao pri stavu iznetom 1. marta, odnosno da mandat za sastav neće dati Zaevu zbog toga što je on prihvatio "tiransku platformu", koja je štetna po suverenitet i integritet Makedonije.

Osim toga, Ivanov je rekao da je reč o platformi koja je napravljena u stranoj zemlji i pod uticajem stranih političara, misleći pritom na Tiranu.

Kamen spoticanja u albanskoj platformi je zahtev da albanski jezik bude prihvaćen kao drugi službeni jezik u Makedoniji.

Iako nije dobio mandat, lider SDSM predstavio je program nove vlade, za koju je rekao da će uskoro biti formirana.

Ranije danas, makedonski mediji su preneli da su parlamentarne stranke započele konsultacije o izboru predsednika parlamenta, te da bi sednica Sobranja mogla biti zakazana za sredu ili četvrtak.

Inače, tri meseca od vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji i više od 70 dana od konstituisanja parlamenta, u toj državi nema vlade, nema predsednika parlamenta, a prošao je rok za raspisivanje lokalih izbora jer to nije imao ko da učini.

Jedino što Makedonija ima u ovom trenutku je predsednik države i svakodnevne proteste u organizaciji Građanske inicijative "Za jedinstvenu Makedoniju".

#Makedonija

#Premijer

#Zoran Zaev

#predsednik

#Đorđe Ivanov

'