AKTUELNO

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov predao je u podne manadat za sastav nove vlade Zoranu Zaevu iz stranke SDSM.

Odnosi između Srbije i Makedonije nisu loši, ali je loš odnos Zorana Zaeva prema Srbiji i njenim građanima, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Foto: Tanjug

Komentarišući tvrdnje mandatara za sastav makedonske vlade Zorana Zaeva da odnosi između Beograda i Skoplja treba da budu bolji, ali u kojima se nije ogradio od svojih prethodnih kritika na račun srpskog rukovodstva, Stefanovih je rekao da Srbija želi dobre odnose sa Makedonijom i nastaviće tako da se ponaša. Prema njegovim rečima, i do sada su naši ekonomski odnosi bili na visokom nivou.

- Međutim, naši politički odnosi nisu dobri pre svega zbog toga što Makedonija svojim ponašanjem i konkretnim odlukama staje na stranu Albanaca protiv interesa Srba - rekao je Stefanović Tanjugu.

Stefanović je upitao i kada je to i gde bila ugrožena karijera premijera Aleksandra Vučića, kako tvrdi Zaev, i kakav je to nacionalistički potez povuklo rukovodstvo naše zemlje, ili Vlada Srbije ili Aleksandar Vučić.

- Mi ćemo nastaviti da čekamo odgovor na ovo pitanje, a građani ove zemlje su bili svedoci da se Srbija nije mešala u unutrašnje stvari Makedonije i da je uvek samo pozivala na mir i stabilnost - rekao je Stefanović.

Ministar je naveo da takve uvrede na račun rukovodstva Srbije svakako nisu poruka prijateljstva i to ne bi trebalo da radi bilo ko, a kamoli Zoran Zaev, koji još zvanično nije ni izabran na neku značajnu javnu funkciju u Makedoniji.

Foto: Pixabay.com

EU: Izbor mandatara važan korak u procesu formiranja vlade

Evropska unija pozdravila je danas odluku makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da mandat za sastav nove vlade preda lideru SDSM Zoranu Zaevu, što su evropski zvaničnici ocenili kao važan korak u procesu formiranja makedonske vlade. U zajedničkom saopštenju visoke predstavnice EU Federike Mogerini i evropskog komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana je izražena nada da će ovaj konstruktivni duh nastaviti da preovlađuje kako bi zemlja mogla da konačno izađe iz političke krize.- Očekujemo sada brzo formiranje vlade koja će biti posvećena kompletnoj primeni Dogovora iz Pržina i hitnih reformskih prioriteta - navodi se u saopštenju. Oni su pozvali sve paralmentarne stranke u Makedoniji da podele ostave po strani i da rade na zajedničkoj reformskoj agendi i vrate zemlju na put evroatlanskih integracija. - To je ono što narod želi i zaslužuje - poručili su Mogerinijeva i Han. Oni su izrazili spremnost da pomognu novoj vladi u Skoplju u naporima usmerenim ka reformskoj politici u zemlji.

Vulin: Ne tražite u Srbiji opravdanje za svoje probleme

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je danas makedonskim i svim drugim političarima u regionu da ne traže opravdanje u Srbiji za sopstvene probleme, jer Srbija nikome nije opravdanje za probleme već može da bude samo pomoć.

Foto: Tanjug, Wikipedia

Vulin je to rekao reagujući na izjavu lidera SDSM i mandatara za sastav vlade Makedonije Zorana Zaeva, koji je u intevjuu za jednu televiziju rekao da mu je bilo veoma neprijatno da sluša kako srpski premijer Aleksandar Vučić u predsedničkoj kampanji u svakom svom govoru spominje "makedonski scenario".

Vulin je novinarima u Beogradu rekao da mu je veoma neprijatno što vidi da Makedonija prolazi kroz težak period i naveo da Srbija dobronamerno govori istinu da bi se stanje u Makedoniji popravilo.

- Nama je bilo veoma neprijatno da slušamo ružne reči o premijeru i izabranom predsedniku Srbije Alekandru Vučiću, kada su njega i čitavo naše rukovodstvo oslovljavali kao nacionalističko rukovodstvo, a sve poruke koje su stizale iz Srbije, kada je Makedonija u pitanju, bile su umirujuće - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, sve poruke iz Srbije su govorile da se nadamo da će se poštovati Ustav, zakon i da će biti mira, "jer Srbiji je potreban mir, i to ne samo u Srbiji, već i na našim granicama".

-  Mi želimo da se situacija u Makedoniji smiri, ali da bi se smirila i da bi Makedonija imala dobar odnos sa svim susedima, potrebno je da vodi računa o tome da ni na koji način ne pokušava da traži opravdanje za svoje probleme u drugim zemljama - poručio je Vulin i naglasio da Srbija nije opravdanje ni za čije probleme, već može da bude samo faktor stabilnosti i da pomogne.

Ministar je ocenio da je premijer Aleksandar Vučić i u Pekingu pokazao da smo veoma cenjena zemlja, da i njega lično i našu zemlju izuzetno cene najviši svetski državnici.

#Aleksandar Vulin

#Makedonija

#Nebojša Stefanović

#Premijer

#Zoran Zaev

'