AKTUELNO

Makedonskom predsedniku Đorđu Ivanovu još nije počeo da teče rok od 10 dana u kojem treba da odluči da li će dati mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je zajedno sa tri albanske partije sakupio parlamentarnu većinu.

Ustavni rok, naime, počinje da teče od dana zvaničnog objavljivanja odluke o izboru predsednika parlamenta u Službenom glasniku, što se još nije dogodilo, preneli sumakedonski mediji.

Stranke parlamentarne većine smatraju d će ovo biti poslednja šansa Ivanovu da u skladu sa Ustavom okonča političku krizu, koja u Makedoniji traje duže od dve i po godine.

Foto: Pink.rs

Savez Albanaca, međutim, uveren je da Ivanov neće dati mandat Zaevu.

Iako u Službenom glasniku još nije objavljena odluka o izboru Talata Džaferija, iz albanske stranke DUI, on ima živu političku aktivnost.

Najpre se prošle sedmice sastao sa šefom Delegacije EU u Skoplju Samuelom Žbogarom, potom je dva dana proveo u Briselu, gde je razgovarao sa najvišim evroskim zvaničnicima, a danas je u odvojene posete primio ambasadore SAD i Francuske.

Zaev je prošle sedmice izrazio spremnost da se sastane sa Ivanovim i ubedi ga da se parlamentarna većina zalaže za jedinstvenu Makedoniju.

Sada je, kazao je Zaev, sve u rukama predsedika Ivanova.

Zaev apeluje na miran prenos vlasti

S druge strane Demokratska unija za integracije, kako je saopštio Bujarm Osmani, ne oseća ni moralnu ni ustavnu obavezu da ide na sastanak sa Ivanovim, ukoliko bi on bio sazvan.

"DUI je jasno izneo svoje stavove u pogledu uređenja države, građana i međunarodnim partnerima", rekao je Osmani.

Savez Albanaca je, međutim, uveren da će Ivanov ponovo odbiti da mandat dodeli Zaevu i da će nova vlada morati da bude izabrana u parlamentu.

Pokret Besa ne želi da se izjašnjava u vezi sa eventualnim susretom sa Ivanovim.

Džaferi je prošle sedmice pismom obavestio Ivanova da postoji parlamentarna većina, što znači da su se stvorili uslova za formiranje vlade.

#Makedonija

#mandatar

#Đorđe Ivanov

'