AKTUELNO

Božićni prijem Srpskog narodnog veća u Zagrebu, na kojem su bili i Orešković i Milanović.

Mandatar za sastav nove hrvatske vlade Tihomir Orešković poželeo je "svim hrišćanima pravoslavne vere srećan i blagosloven Božić", i pokazao novčić za koji je rekao da će biti sreća za sve građane Hrvatske.

On je rekao novinarima da će "i srpska i italijanska manjina dodati bogatstvo Hrvatskoj i da veruje da će doći vreme da ćirilica dođe u Vukovar".

- Ćirilica će doći u Vukovar, ali u svoje vreme. Ja mislim da je svima jasno da su rane još sveže i da nekada vreme treba da radi svoje", rekao je mandatar za sastav nove hrvatske vlade.

Prijem je otvorio predsednik SNV Milorad Pupovac koji se založio za "poštovanje uzajamnih razlika", jer su ono, kako je dodao, "osnova za stvaranje jedinstva u onome na čemu ga treba i ima smisla graditi".

Pupovac je naglasio da jedna od najznačajnijih stvari na početku 2016. i "jedan od najpatriotskijih zadataka" jeste borba "protiv rastuće nejednakosti - po novcu, po moći i po uverenjima".

Dodao je da se "zajedništvo ne može graditi ako Hrvatska nastavi da se otudjuje od gradjana i sve više služi onima koji imaju moć, a manje gradjanima, zbog kojih je stvorena".

Pupovac je rekao i da je u prvim razgovorima o novoj hrvatskoj vladi rečeno da se manjinska prava ne smanjuju i ne ograničavaju, već unapređuju.

U vezi sa ćirilicom, Pupovac je rekao da SNV "pravi razliku izmedju onih koji ne žele ćirilicu u Vukovaru" i sa kojima se ne može sarađivati i onih "kojima treba još malo vremena da bi ćirilica došla u Vukovar".

Odlazeći hrvatski premijer Zoran Milanović je rekao da "uz svako poštovanje svakoj veri" za njega "postoji samo jedna crkva i jedan hram u kojem se moli, a to je hrvatska država".

On je kazao da se moraju čuvati postignute vrednosti i da se "udarajući na ćirilicu, udarilo i na hrvatsku istoriju".

Prijemu su prisustvovali i šef kabineta predsednice Kolinde Grabar Kitarović, Domagoj Juričić kao i izaslanik predsednika Sabora Jasen Mesić, šefica diplomatije tehničke vlade Vesna Pusić, bivša premijerka Jadranka Kosor, bivši predsednik Stjepan Mesić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Foto: Zagreb, 06.01.2016 - Srpsko narodno vece (SNV) organizovalo je prijem povodom proslave Bozica po julijanskom kalendaru, danas u zgradi Hrvatskog novinarskog drustva u Zagrebu. Na fotografiji Zoran Milanovic, Milorad Pupovac, Tihomir Oreskovic i Jasen M...

Foto: Zagreb, 06.01.2016 - Srpsko narodno vece (SNV) organizovalo je prijem povodom proslave Bozica po julijanskom kalendaru, danas u zgradi Hrvatskog novinarskog drustva u Zagrebu. Na fotografiji Zoran Milanovic, Tihomir Oreskovic, Jasen Mesic, Milorad Pupo...

Foto: Zagreb, 06.01.2016 - Srpsko narodno vece (SNV) organizovalo je prijem povodom proslave Bozica po julijanskom kalendaru, danas u zgradi Hrvatskog novinarskog drustva u Zagrebu. Na fotografiji Zoran Milanovic, Tihomir Oreskovic, Vesna Pusic i Milorad Pup...

Autor: G.N.

'