AKTUELNO

Predstavnici Srpskog narodnog veća (SNV) odali su juče u Glini počast srpskim žrtvama koje su Ustaše 29. jula 1941. ubili u tadašnjoj pravoslavnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, koja je potom spaljena i srušena.

Predsednik SNV Boris Milošević založio se za to da se objektu koji se nalazi na mestu zločina vrati spomenička funkcija i arhivska građa, kako ti zločini i njihove žrtve ne bi bili zaboravljeni, prenosi Hina.

- Ne možemo ići po svetu i pričati o holokaustu, a  zaboraviti na poštovanje ovih žrtava ovde - poručio je Milošević.

Predsednik SDŠ-a Milorad Pupovac rekao je da je reč o jednom od najgnusnijih zločina režima NDH koji je te 1941. godine pokazivao, kako je rekao, svoju genocidnu namjeru.

- Ljudi Topuskog i bivšeg kotara Vrginmost ničim nisu pokazali ništa što bi režim trebalo da uznemiri, pa da na njih pošalju vojsku. Naprotiv, pozvao ih je da se pokrste i obećali da će ih poštedeti, ali je ispod vrata Crkve Presvete Bogorodice tekla krv, dok su kamama i drugim hladnim oružjem obavljali pokrst - rekao je Pupovac.

On se zapitao da li se ikada iko od predstavnika Katoličke crkve poklonio žrtvama na mestu gde je nekad bio oltar i pozvao na odavanje počasti svim žrtvama, kako za razdoblje od 1941. do 1945. tako i u 1990-im, "u ratu koji je buknuo upravo zbog zle krvi".

Pupovac je Srbima koji su, kako je rekao, mislili da na temelju ovih stradanja glinskih Srba mogu da čine zločine prema Hrvatima 1990-ih, poručio da su "teško zgrešili prema stradalnicima na ovom mestu".

On je istakao da teško greše i svi koji misle da Srbi koji su tu ostali nakon akcije "Oluja" 1995. treba da budu žrtve.

Na mestu uništene crkve 1969. je bio izgrađen Spomen dom sa muzejskom građom o crkvi i zločinima u glinskom kraju, ispred Spomen doma bila je postavljena skulptura "Majka s detetom" vajara Antuna Augustinčića, a tokom 1995. godine bilo je dovršeno spomen obeležje sa 1.564 imena žrtava.

Tokom vojno-policijske akcije "Oluje" to obeležje je uništeno, a Spomen dom preimenovan u Hrvatski dom.

#drugi svetski rat

#masakr

'