AKTUELNO

Zamenik predsednika Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Aleksandar Milošević, izjavio je večeras da svako ko želi napredak i poboljšanje odnosa između Srbije i Hrvatske, pozdraviće susret, razgovore i kontakte između srpskog i hrvatskog predsednika, Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović.

- Sa druge strane, svi oni koji su protiv tog susreta, jesu oni koji žele da ostanemo u mržnji, neprijateljstvu i da sva ova nagomilana prošlost, u poslednjih 25 godina, ostane gde jeste - u blatu, mulju, ledu i mraku - rekao je Milošević za Nacionalni dnevnik televizije Pink.

Upitan, kome loši odnosi između Srbije i Hrvatske odgovaraju, on je rekao da je za mnoge ljude rat predstavljao godine njihovog života, navodeći da za mnoge od njih to još uvek traje.

Upitan, kome loši odnosi između Srbije i Hrvatske odgovaraju, on je rekao da je za mnoge ljude rat predstavljao godine njihovog života, navodeći da za mnoge od njih to još uvek traje.

- Onaj ko želi uspeh krenuće od onoga što se može rešiti, a eventualne nesuglasice treba ostaviti za kasnije. Naši narodi imaju bezmalo bezbroj problema - povratak izbeglica, nestali, suđenja za ratne zločine, nagomilana mržnja i govor mržnje u našim društvima, loši ekonomski odnosi. Ma bilo koje od ovih pitanja da otvorimo i da nešto po njima uradimo to će biti dobro - ukazuje Milošević.

Prema njegovim rečima, razgovori o tim temama trebalo bi da poboljšaju situaciju, "relaksiraju" odnose i donesu sigurnost Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji.

- Hajde da ova lađa krene, da ovaj led razbijemo, ona ćemo negde i doći - zaključio je Milošević.

Upitan da li će nakon Vučićeve posete položaj Srba u Hrvatskoj biti poboljšan, odgovara da se on tome nada i podsetio je da je takvih pokušaja bilo i ranije - sporazumima iz 2004. godine i pokušajima Borisa Tadića i Ive Josipovića 2012. godine.

- Ovo je treća sreća, ne smemo to propustiti - naglasio je Milošević.

On je potvrdio da će Vučić i Kitarović u utorak posetiti Srpsko narodno veće, i istakao da je to prilika za predsednika i predsednicu da javnosti kažu "hej mi smo tu i hoćemo nešto drugačije, nešto bolje, dosta je ovoga".

- Ako samo takvu poruku dobijemo, bićemo zadovoljni - naveo je Milošević.

#Aleksandar Milošević

#Aleksandar Vučić

#Kolinda Grabar Kitarović

'