AKTUELNO

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da Srbija ne treba da vodi velike geopolitičke bitke, da se prema NATO-u postavlja u skladu sa politikom koju Vašington ima prema Moskvi, ili obrnuto, nego da štiti svoje nacionalne interese.

Anđelković je komentarišući odnos Srbije i NATO pakta ocenio da je veliki broj građana  protiv ulaska u NATO.

- Kada bi vodeće NATO zemlje promenile odnos prema srpskim pitanjima, od Kosova i Metohije do Republike Srpske, brzo bi se izmenio stav naše javnosti. Ono što se dešavalo jeste veliki teret i čini to da je veliki broj građana Srbije negativan u odnosu na NATO - kazao je Anđelković za Novo jutro Televizije Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, vodeće NATO zemlje se percipiraju kao one koje stoje iza kosovskog separatizma.

- Odnosno, one koje nisu naklonjenje Dejtonskom statusu Republike Srpske. Mislim da mi ne treba da vodimo velike geopolitičke bitke, da se prema NATO-u postavljamo u skladu sa politikom koju Vašington ima prema Moskvi, ili obrnuto, to su stvari koje prevazilaze našu veličinu - ocenio je Anđelković.

Prema njegovim rečima, nama uvek treba da u prvom planu bude ideja kako zaštititi srpski nacionalni interes.

Foto: TvPink Printscreen

- Naš nacionalni interes je da održimo Republiku Srpsku, da je ojačamo i maksimalno vratimo na Dejtonska ovlašćenja i ako se bude rešavalo kosovsko pitanje na način da dođe do nekakve podele, da zahtevamo za Repubilku Srpsku isto ono što dobije deo Kosova koji bi pripao Albancima. Nama je bitno da makar deo Kosova bude vraćen pod jurisdikciju Srbije, ako ne možemo da vratimo celo - izjavio je Anđelković.

On je istakao da NATO ne voli, ali da u politici ljubav nije bitna.

- Ona je stvar ličnog afiniteta, možete nekog da volite ili ne volite, a povlačite poteze najbolje za državu. Knez Pavle je bio anglofil, pa je pristupio silama Osovine jer je to bilo najbolje za državu - podsetio je Anđelković.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić komentarišući odnos NATO-a i Srbije rekao je da će onaj ko pokaže razumevanje za interese Srbije dobiti našu blagonakolnost.

Foto: TvPink Printscreen

- Kod nas postoji sukob interesa i mi dosta mudro vodimo svoju politiku. Pragmatičan pristup, interesni pristup je vrlo važan. Mi moramo da razmišljamo o tome kako nas poštuju, kako se odnose prema našim interesima, jer oni neće nestati, oni traje - kazao je Miletić.

Kako dodaje, potrebno je da pristupanje NATO-u bude prirodni i nenasilni proces.

- Ako bi Srbija bila na putu ka NATO-u, NATO bi dobio, sve drugo je sekundarno - ocenio je Miletić.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Dejan Miletić

#Dragomir Anđelković

#NATO

'