AKTUELNO

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Priština ne želi nikakav dijalog.

- Priština višeslojno sabotira dijalog. Prvo, nisu primenili Briselski sporazum, a o čemu dalje da pregovaramo, ako nije implementirano ono što je već ispregovarano. Drugo, uveli su takse koje onemogućavaju bilo kakvo dalje kretanje. Na sve to se nadovezuje njihova platforma – istakao je Anđelković u Novom jutru TV Pink.

Kako dodaje, pomenuta platforma koja rigidno definiše krajnji rezultat pregovora.

Anđelković ističe da Kosovo nije država, ne zato što ga Srbija ne priznaje, nego zato što taj entitet nema sve kapacitete.

- Oni koji su ga stvarali stvarali su ga kao koloniju, a ne kao samostalnu jedinicu. Sad oni odjednom kažu, mi ne možemo ništa sa Prištinom, vi morate da pregovarate i da se dogovarate – kazao je Anđelković.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, da Amerikanci, kako kaže, podignu prst, Priština bi sasvim drugačiju poziciju zauzela.

- Nas prilično varaju u svemu ovome. Oni koji su tog monstruma pustili iz kaveza i koji su ga huškali, sada se prave kao da je on samosvojan i mi sa njim treba da nađemo zajednički jezik. Još ne postoji spremnost na zapadu da se dođe do iole prihvatljivog rešenja – nalasio je Anđelković.

Bivši dopisnik "Politike" Miroslav Stojanović kaže da sve što se dešavalo do Briselskog sporazuma i nisu bili pregovori.

- Tu direktnih razgovora između jedne i druge delegacije nije bilo. Uvek se to pakovalo sa strane – kazao je Stojanović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, dobro je poznata Haradinajeva izjava da oni nemaju spoljnu politiku, već da je njihova spoljna politika ono što Vašington kaže.

- Verujem da ako bi Vašington hteo da se stvari pomere u budućim pregovorima, to bi preko noći bilo učinjeno – zaključio je Stojanovć.

Više o pomenutoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Dragomir Anđelković

#Kosovo i Metohija

#Priština

'