AKTUELNO

Predstavnici nekih zapadnih zemlja pokušavaju da Srbiju uvuku u igru u kojoj treba da bude saučesnik u sopstvenom ubistvu. Izjave Niki Hejli ambasadorke u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, da se sa Kosova i Metohije povuče UNMIK, predstavljaju određene poruke, ali da ne treba da zaboravimo da Kina i Rusija mogu da ulože veto, smatraju sagovornici Pinka.

Foto: Printscreen

Gosti Novog jutra istakli su da ovakve izjave, kao i izjave ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota, a i provokacije u Austriji na Međuparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj i zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, zbog predstavljanja privremenih institucija iz Prištine sa zastavom i nazivom Kosovo bez zvezdice, govore da pokušavaju da obmanju našu zemlju i da to predstave kao da Srbija učestvuje na skupovima gde i Kosovo.

Delegacije Srbije, Španije i Kipra napustile skup u Beču

Predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Žarko Obradović , koji je sa delegacijom Srbije napustio skup u Beču, rekao je da su juče dobili informaciju da je i delegacija predstavničkog doma Republike Kipar napustila skup.

- Kada smo saznali da su predstavnici privremenih institucija sa Kosova iz Prištine pozvani na na sastanak, mi smo uputili dan pre mejl i zamolili, tražili, insistirali da budu predstavljeni na način na koji se predstavljaju u skladu sa Sporazuma o predstavljanju. Međutim, kada smo se pojavili na konferenciji, videli smo da su domaćini napravili tri izmene. Naravno na na našu štetu. Oni su stavili zastavu Kosova među zastave ostalih učesnika. Na stolu gde je bilo predviđeno da oni sede, takođe je stajala druga zastava. U dokumentima nisu bili označeni sa zvezdicom i sa fusnotom što je uobičajeno za predstavljanje te delegacije. I treća stvar, u dokumentu koji govori o onima svim delegacijama koje učestvuju, oni su bili predstavljeni kao posmatrači – rekao je Obradović i dodao:

Foto: Printscreen

- Po pravilima te konferencije nije to bilo moguće, jer to mogu biti jedino zemlje kandidati i članice EU, ili članice NATO-a. Onda smo mi na samoj toj konferenciji, prišli su nam predstavnici delegacije Španije i rekli su nam da su i oni reagovali, zajednički dogovorili strategiju. Tražili smo da se uklone ti znace i zastava, i da se stavi fusnota. Nažalost domaći nije želeo da da izađe u susret. Vodili smo baš ovako razgovore i pojedinačno i zajedno i španska delegacija i mi. U međuvremenu smo čuli da i kiprani hoće da napuste, ali tog trenutka mi to nismo znali. Delegacija Grčke je takođe rekla da se protivi, ali u tom trenutku nije imala nameru napusti konferenciju. Onda su kao pokušali da da naprave neku vrstu kompromisa, da se posle dela sednice uklone sve zavtave. Naravno mi na to nismo pristali. Rekli smo im: "Slušajte, kad se ugase svetla i kada novinari izađu, onda više i nije važno šta se dešava". Naša delegacija i delaegacija Španije su odlučile da napuste tu konferenciju.

Obradović je dodao i to da je Dejvid Mekalister, predsednik Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta, pokušavao da nađe kompromis, ali da su domaćini bili tvrdi u stavu da se ne izađu u susret našim zahtevima.

- Ustvari ne našim zahtevima, oni su samo trebali da poštuju ono što je deo normalne komunikacije prilikom održavanja ove konferencije – istakao je Obradović

Gost ima određene norme i domaćin gosta može da trpi do određene mere

Nebojša Čović, bivši predsednik Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju, rekao je da su stalne provokacije i da to već traje godinama.

Foto: Printscreen

- I onda su oni uvek iznenađeni, da li treba zvezdica, ne treba zvezdica. Da li treba poštovati procedure koje oni napišu. Ali te procedure obično služe da nas dovuku, da nas po ko zna koji put obmanu, kao eto Srbija učestvuje... Stalna igra da budeš saučesnik u sopstvenom ubistvu ili samoubistvu – rekao je Čović.

Prema njegovim rečima, zahtev Niki Hejli, kako je rekao Čović, odlazećeg ambasadora iz SB UN, da UNMIK treba da ode sa Kosova, šalje se određena poruka, ali da ne treba da zaboravimo da Kina i Rusija u Savetu bezbednosti uvek mogu da stave veto.

- Ali zahtev je odjeknuo i time se šalje određena poruka. Možemo da spekulišemo još dve mogućnosti. Jedna je da zadovolji svoje kućevne potrebe i obaveze prema sopstvenom mužu, koji je poreklom Albanac. A sledeća spekulacija je ta da Niki Hejli važi za potencijalnog kandidata za novog predsednika SAD-a. I sada kada ti pošalješ ovakvu poruku albanskom lobiju koji ima značajne egzotične mogućnosti u finsiranju, da li je jedan brod ili dva broda kod njih “peskovitih” materija i ostalo, onda dobijamo jednog dobrog donora za predsedničku kampanju. Na to se sada sve doda i izjava Skota, ili Skata, možda postoji i adekvatniji termin za njega. To je jedno brutalno, pokvareno nepoštovanje prema zemlji domaćinu. On je ovde gost, a prvo nije ni šerif, niti poglavica niti bilo šta i trebalo bi da zna elementarno ponašanje u diplomatiji – istakao je Čović i dodao da je to sramna izjava.

- Dobio je dobar odgovor od predsednika države. Ali mislim da mora da se smiri i da shvati da je ovde gost. Gost isto ima određene norme i da domaćin gosta može da trpi do određene mere.

Aktivnost obaveštajnih službi NATO u formiranju vojske Kosova

Bivši pukovnik Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan rekao je da u formiranju vojske Kosova vidi jaku aktivnost obaveštajnih službi NATO.

Foto: Printscreen

- Ako se malo napravi neka analiza ulazi se u samu suštinu i vidi se jaka kordinacija poteza i onog ko vuče poteze. Nisu u pitanju sada diplomate i predstavnici država NATO., nego i njihovih eksponenata na Balkanu. pogledajte, prva izjava Komšića vezana je za Kosovo . Ima li logike da jedan predstavnik u Predsedništvu BiH da mu prva izjava koju će dati bude vezana za Kosovo. Naravno da nema, treba da bude vezana za Bosnu. To je rekao u ovom trenutku jer postoji kordinacija i upravljanje iz jednog centra. Isto tako slične izjave daju i drugi iz regiona koji su pod kontrolom obaveštajnih službi NATO – istakao je Karan i dodao da opasnost od formiranja vojske Kosova se radi na mala vrata i da prave jednu obilaznicu, kako se slikovito izrazio, oko zakonskih prepreka koje ne dozvoljavaju formiranje takve vojske.

#Kajl Skot

#Kosovo

#Ljuban Karan

#Nebojša Čović

#Srbija

'