AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink pozitivno ocenjuju ideju da se pitanje Kosova i Metohije vrati u Savet bezbednosti, ističući da je se Kina, ako i Rusija pokazala kao principijelna i prijateljska prema Srbiji.

Novinar dnevnog lista "Politika" Aleksandar Apostolovski je, komentarišući navode će Kina vratiti pitanje Kosova i Metohije u Savet bezbdenosti, ocenio da je to dokaz da Kina ima čvrst i izblansiran stav da podržava teritorijalni integritet Srbije.

Apostolovski je gostujući u Novom jutru istakao da je stav Kine zasnovan na međunarodnom pravu, istakavši da su Britanija i SAD bile motivisane da uklone pitanje Kosova iz SB izuzetno objektivnim izveštajima generalnog sekretara UN Antonia Gutereša.

On je podsetio da je Gutereš upozoravao na izuzetno težak položaj Srba, kao i da je na sednici Generalne skupštine UN rekao da treba da se poštuje rezoluciju 1244 po kojoj je Srbija jedinstvena i nedeljiva i založio se za opstanak UNMIKA.

- Posebno je ukazivao ne samo na težak položaj Srba, već i na činjenicu da se mali broj ljudi vratio - rekao je Apostolovski i dodao Britanije i SAD nisu želele da se taj glas čuje na svetskoj političkoj sceni.

Foto: RTV Pink

Urednik crne hronike u dnevnom listu "Večernje novosti" Nikola Nedeljković smatra bila da se rasprava o KiM izbacisa sa SB i da se relativizuje rezolucija 1244.

- Mislim da je ideja bila da se postepeno rasprava o Kosovu istisne iz UN i potisne rezolucija na sve moguće način. Naveli su da je KiM bilo tema dok je dole bilo problema i da sada nema više o čemu da se raspravlja. Jasno je zbog svega što se dešava da je KiM daleko od stabilnog regiona i da je to tema kojom mora da se bavi SB - podvukao je Nedeljković.

Kako je istakao za Novo jutro, sreća je Srbije što je Kina principijena u svojim stavovima. - To je naša sigurnost da to pitanje neće biti zapostavljeno - istako je on.

Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Srpski telegraf" Milan Lađević ukazauje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otišao u Moskvi upravo da još jednom zatraži podršku prijatelja u rešavanju pitanja KiM.

On je ukazao da je Vučić 14 put u Moskvi, podsetivši da su se Rusi kao i Kinezi pokazali kao principijelni i kao prijatelji kada je u pitanju Srbija.

- Napravili su “Frankeštajna”na Kosovu i sada treba da dokažu da je on dobro dete, da nikoga ne ubija, ne pljačka, a svi znamo da Srbi dole žive u getu i bez konkretnog rešenja to će tako ostati - naveo je Lađević.

#Kina

#Kosovo

'