AKTUELNO

Gosti "Novog jutra" ističu da Haški tribunal nema čvrste dokaze kojim bi potrkrepio optužbe protiv Ratka Mladića, ali da su presude odavno zacrtane i određene. Niko ne očekuje mnogo od žalbe koja je podneta na presudu upravo zato što su odluke o osuđivanju donete još dok se Tribunal formirao, smatraju sagovornici TV Pink.

Darko Mladić, kaže da je na presudu njegovom ocu Ratku Mladiću podneta žalba. Ističe da je mnogo kardinalnih propusta, da su imali 20 godina da dokažu stvari o kojima su tvrdili "na sva zvona", a na kraju nema ključnih dokaza protiv generala.

- Sudija je imao taj zadatak, bez obzira na odbranu. Tužilac ima rok od dva meseca da se izjasni na žalbu koja je trenutno zatvorena i biće najverovatnije do sredine oktobra. Nakon izjašnjavanja tužioca, mi se izjašnjavamo na tužiočevo izjašnjenje i u junu očekujemo javno saslušanje i presuda za generala najranije biće izrečena u decembru naredne godine - kaže Darko Mladić za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Advokat Toma Fila od žalbe ne očekuje mnogo i tužioci će reći da ništa nije tako kako piše.

- Oni su zacrtali još kada je sud rađen ko je kriv, zbog čega i falilo je samo ko će najviše biti osuđen. Najviše kazne očekivali su Slobodanu Miloševiću, koji ih nije dočekao i Ratku Mladiću. Karadžić je dobio manje da bi postojala razlika. Sve je već nacrtano - kaže Fila za Pink, dodajući da su u Hagu imali posla sa mnogim "lažovčinama".

Foto: TV Pink

Novinar "Večernjih novosti" Dragan Vujičić ne očekuje mnogo od žalbe iako je tim advokata odličan. Kaže da je sve unapred zacrtano.

Foto: TV Pink

Komentarišući to što je Republika Srpska stavila van snage izveštaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice i najave da će biti formirana "nezavisna međunarodna Komisija koja će na objektivan i nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992. do 1995. godine", Mladić kaže da je ovo trebalo odavno da se desi.

- Ako je za RS ginulo 29.000 ljudi, nijedan političar i njegova fotelja ne mogu biti važniji od toga. Hvala Bogu da se sada našlo snage za ovo i da su se složili i pozicija i opozicija. Stalno se saznaju nove manipulacije oko ovog slučaja, u izveštaju se nismo bavili našim žrtvama, pričamo samo o našoj krivici, a ne i o našem stradanju - kaže Mladić.

Fila podseća na Jasenovac kao primer srpskog stradanja o kojem se nije pričalo.

- Kod nas sve može da prođe, to je tragedija. Pravdamo se da nismo genocidan narod, kako nikoga ne proterujemo, a svi i dalje žive u Srbiji, ali ne i u regionu - kaže Fila.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Darko Mladić

#Hag

#Novo jutro

'